fredag 4 september 2009

Sydamerika/Västindien

Jag hoppas att få en hel del läst i den här delen av världen och det har börjat bra. Först läste jag Den sista läsaren av David Toscana, som jag recenserade igår. Det var en lustfylld bok att läsa. Därefter läste jag snabbt ut Översten får inga brev av Gabriel García Márquez. Kommentarer till denna roman kommer snart, lite kort kan jag säga att jag tyckte mycket om den här skildringen av svält, fattigdom och värdighet.

Nu läser jag Färden genom mangroven av Maryse Condé. Jag har läst ungefär en fjärdedel av romen och är mycket nöjd hittills. Upplägget av berättelsen är spännande, jag blir nyfiken på huvudpersonerna och språket är vackert, poetiskt.

Jag hoppas hinna läsa en eller två böcker till från området. Roberto Bolaños Om natten i Chile är beställd och dessutom köpte jag nyligen Paradiset finns om hörnet av Mario Vargas Llosa, en roman som: "väver samman målaren Paul Gaugins och hans mormor Flora Tristáns livsöden".

För den som vill ha fler tips på böcker från området vill jag gärna nämna Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector. Det är en liten, fin berättelse om en fattig ung kvinna och om författaren som "skapar" henne, skriven i en helt unik stil.

Hur går det för er andra på resan. Är ni hösttrötta eller lässugna? Vilka böcker har ni valt?

6 kommentarer:

 1. Oj vad du är flitig Lyran.
  Jo, men jag är lässugen.
  Färden genom mangroven kom från biblan igår och ligger här och väntar. Måste bara läsa ut Magiker och glas först som är vääääldigt lång. Men den är spännande så det ska nog inte ta superlång tid.
  Jag kommernog faktiskt både hinna läsa och skriva om mitt resmål innan månadens slut den här gången.

  SvaraRadera
 2. För min del blir det nog Bolaño, den verkade intressantast - fast från början hade jag tänkt mig Condé, så har jag tid så kanske det blir båda två.

  SvaraRadera
 3. Hej jag har nu äntligen börjat blogga men lyckades inte få till blogger som jag ville så det blev en annan leverantör till slut. Där har jag lagt in alla böcker från jordenruntutmaningen¨, här kommer länkarna obs ska du läsa boken kan det jag skrivit avslöja för mycket
  conde http://violensboksida.bloggplatsen.se/2009/09/13/1983381-cond-maryse-farden-genom-mangroven/
  bolano http://violensboksida.bloggplatsen.se/2009/09/13/1983555-bolao-roberto-om-natten-i-chile/ Marques
  http://violensboksida.bloggplatsen.se/2009/09/13/1983695-garcia-mrquez-gabriel-oversten-far-inga-brev/

  SvaraRadera
 4. Äsch trodde det skulle gå att länka till min nya blogg, nu blev det ju bara ett jättetrist inlägg....nåja kan inte hjälpas!

  SvaraRadera
 5. Jag har också hakat på den sydamerikanska trenden, men valt en annan författare: Julio Cortázar. Har skrivit om hans bok Den där Lucas här: http://illusionernasblogg.blogspot.com/2009/09/den-dar-lucas-av-julio-cortazar.html

  SvaraRadera
 6. Ska genast gå och läsa, jag har nyligen läst en novell av Cortázar, som jag gillade.

  SvaraRadera