tisdag 1 september 2009

Min vistelse i Oceanien

Under min vistelse i Oceanien blev två av de tre utvalda böckerna lästa. Efter att ha läst andra resenärers kommentarer är jag dock nu ännu mer sugen på att även läsa Benfolket.


Tant Theodora av Patrick White

Tant Theodora handlar om en ung flicka, som växer upp på den australiska landsbygden. Theodora lyckas aldrig göra sig mor nöjd, hon är sin fars dotter. Under skoltiden lyckas Theodora inte riktigt nå fram till andra, hon är klumpig i sociala situationer. Senare under livet förvärras Theodoras svårigheter och hon tappar till slut taget om verkligheten. Underbart språk, minnesvärt personporträtt.


Rabbit-Proof Fence av Doris Pilkington

Rabbit-Proof Fence handlar om kolonisationen av Australien under början av 1900-talet. I samband med att nybyggarna tränger längre in i landet, drivs ursprungsbefolkningen från sin mark, och så småningom föds "halvblodsbarn". Dessa förs bort för att läras upp till tjänstefolk. Detta drabbar de tre unga systrarna/kusinerna Molly, Daisy och Gracie, som dock lyckas fly från lägret. Intressant tema, men stora litterära brister.


Under resan har jag också fått tips på lite andra böcker från området, som jag tror kan vara av intresse. Beskrivningarna är lånade från förlagen.


Att tro på mister Pip av Lloyd Jones

"På en kopparrik tropisk ö, sönderslagen av krig och övergiven av nästan alla, finns en enda vit man kvar: den excentriske mr Watts. Han är föremål för öbornas nyfikenhet och hån, men då det inte finns någon annan som kan undervisa barnen på ön städar mr Watts upp i det förfallna, igenväxta skolhuset och börjar läsa för eleverna ur Charles Dickens' Lysande utsikter."


En ängel vid mitt bord av Janet Frame

"Samlingsvolym, innehåller Till landet Är, En ängel vid mitt bord och Sändebud från Spegelstaden. Janet Frame är en av Nya Zeelands främsta skönlitterära författare. Få samtida författare har som hon fått kämpa för sitt författarskap. En uppväxt under knappa förhållanden, åtta år på mentalsjukhus på grund av en felaktig diagnos och därefter en ensam tillvaro på olika håll i Europa."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar