tisdag 22 september 2009

Läsning i Sydamerika

Här i Sydamerika skulle jag kunna stanna ett tag. Jag har hittat nya favoritförfattare och jag är mycket intresserad av att läsa lite mer från många av länderna. Bok.nu är övertygad om att jag kommer att ge Jorge Luis Borges toppbetyg, så den författaren har jag blivit nyfiken på. Julio Cortázar läste jag en mycket speciell novell av i 2009 års Noveller för Världens Barn (som jag hoppas ni köpt nu) och den gav mersmak.

Av Clarice Lispector har jag läst Stjärnans ögonblick, av David Toscana Den sista läsaren och av Roberto Bolaño Om natten i Chile. Alla de läsupplevelserna har varit snudd på magiska och de är författare jag definitivt ska läsa mer av. Isabel Allende har jag bara läst en bok av, men Andarnas hus är nu beställd från Bokus. Och av Gabriel García Márquez har jag bara läst Översten får inga brev, vilket givetvis måste åtgärdas.

Jag är inte mycket till lyrikläsare, men Neruda ska jag naturligtvis läsa något av. Tips emottages gärna. Jag har inte heller stiftat bekantskap med Octavio Paz ännu. En kompis har bott i Peru under en period och hans favorit är José María Arguedas. På Macondo kan jag läsa att det finns en översatt roman av Arguedas, De djupa floderna, och denna bok skulle jag gärna vilja ha ett exemplar av. Vargas Llosa måste man naturligtvis också läsa och jag har nyligen påbörjat hans roman om Gauguin, Paradiset finns om hörnet.

Även i Karibien finns mycket som lockar. Maryse Condé skildrar livet på Guadeloupe på ett mycket fängslande sätt i Färden genom mangroven. Även Jamaica Kincaid, Derek Walcott och V.S Naipaul är författare jag vill läsa.

Trots min egen digra lista vill jag gärna ha tips på fler författare/romaner. Vilka är era favoriter från regionen?

4 kommentarer:

 1. Heja, heja!
  Du har fullt skägg med latinamerikanerna - jag har också mycket oläst som lockar. Borges ex.vis och nyare litteratur.

  Favoritboken framför alla (hittills) är 100 år av ensamhet, den är magisk. En annan mycket läsvärd författare är Jorge Amado - "Gabriela, nejlika och kanel" är förtjusande, utspelar sig i El Salvador de Bahia.

  SvaraRadera
 2. "100 år av ensamhet" - av Gabriel Garcia Marques, glömde skriva det.

  SvaraRadera
 3. Jag har förstått att Hundra år av ensamhet är något utöver det vanliga. Tack också för tipset om Jorge Amado, ska genast googla :-)

  SvaraRadera
 4. Hej!
  har nu skrivit ett inlägg om min resa i sydamerika

  blogg.aftonbladet.se/camilla

  tidigare av Mar´quez har jag läst Kärlek i kolerans tid

  SvaraRadera