onsdag 16 september 2009

Arbete och homosexualitet

Först fick jag ett mail från förlaget om boken. Sedan läste jag hos Martina att boken skulle ingå i hennes kommande utmaning. Och idag fanns boken i min brevlåda. Nu behöver jag bara lite semester så jag hinner läsa...

Murbruk är ett litet, oberoende förlag, som ger ut böcker utifrån intresse i stället för vinstbehov. De har inga anställda och eventuell vinst används till att trycka nya böcker. Här kan man givetvis finna en hel del intressanta arbetarförfattare.

En av de första svenska arbetarförfattarna var Maria Sandel (1870-1927), hon skrev framförallt om arbetarkvinnor i storstäderna. Hennes böcker präglas av en stark moralisk förkastelsedom över klassamhället, men också över de arbetare som super ner sig och som sparkar neråt i stället för att bekämpa förtrycket. Det unika med Maria Sandel var att hon även skrev om tabubelagda ämnen som abort och homosexualitet.

Droppar i folkhavet gavs ut första gången 1924 och den skildrar den unga fabriksarbeterskan Gerda, som överges av sin fästman. Hon finner ett hem hos en gammal änka och de fattiga kvinnorna försöker hålla ihop i en förtryckande omvärld.

På bokens baksida kan man läsa Biblioteksbladets omdöme, från år 1927:
"I hög grad realistiska skildringar från proletariat, gränder och glädjehus i en nordisk storstad. Mitt i den materiella och andliga smutsen och snusket och brutaliteten strävar huvudpersonen, den begåvade, sega, energiska arbeterskan Gerda, dock uppåt mot ljusare rymder. Brutalt blir hennes goda hjärta exploaterat och skändat, men hon reser sig ständigt, och boken låter före slutet skymta hennes seger i denna kamp. För omdömesgilla läsare en rapp och sanningskär skildring med levande vilja och nerv. Knappast någon folkbok, och absolut ej lämplig för ungdom."
Vem blir inte nyfiken efter denna introduktion?

2 kommentarer:

  1. För många år sedan läste jag Virveln av författaren. Om det fanns något tabubelagt ämne i den minns jag inte, tyvärr. Men jag tyckte om boken! Hade en period där jag läste flera arbetarförfattare, Sandel var en av de mindre kända. Kul att du uppmärksammar henne - och att hon ges ut på nytt!

    SvaraRadera
  2. Det var kul att höra från någon som läst författaren, ser fram emot att läsa Sandel.

    SvaraRadera