torsdag 10 september 2009

Grönkullatösen

Nu har det rödhåriga yrvädret från Avonlea anlänt i min brevlåda. Två av böckerna saknas fortfarande, Drömslottet och Anne på Ingleside. Om ni hittar dessa någonstans får ni gärna hojta till. Visst är böckerna fina? Om böckerna är mest till mig eller till dottern kan man inte så noga veta. Men, de får väl stå i hennes bokhylla, då.

8 kommentarer:

 1. Grattis till det fina fyndet (även om jag inte kan begripa vad det är för rödhårig jänta de målat av på framsidan; så ser inte min Anne ut.)

  Du saknar Grönkullagrannar också (även om det är en slags novellsamling, så hör den till serien).

  Men du kan läsa fyra böcker i alla fall, innan du måste stoppa ett tag. Anne på Ingelside var för övrigt den sista boken som översättes till svenska (och jag är nästan helt säker på att det var den sista boken som Montgomery skrev också. Från början var det alltså ett gap i tiden mellan slutet på Drömslottet och Regnbågens dal - ett gap där Anne hann få fem barn... )

  SvaraRadera
 2. Jag älskar Anne på Grönkulla! Kan rekommendera böckerna om Emily också om du inte läst dem redan!

  SvaraRadera
 3. Jag är osäker på om jag ens läste om Anne när jag var yngre eller om jag bara sett TV-serien. Skall titta efter grannarna och böckerna om Emily också :-)

  SvaraRadera
 4. Första boken är absolut bäst! :D

  SvaraRadera
 5. Det är förvånande hur många böcker det finns egentligen, med tanke på hur mycket som händer redan i första boken. Men om hon alltså får fem barn, så förstår jag att det är fullt ös hela tiden.

  SvaraRadera
 6. Jeg liker disse bøkene så godt. Spesielt den første, de andre er kanskje litt preget av forventningene om at det skulle komme flere bøker. Her om dagen leste jeg om annen bok av samme forfatter som heter The Blue Castle som visstnok skal være ganske bra.

  SvaraRadera
 7. Snow: Hon får sju barn. De två första föds i Drömslottet. De fem ytterligare barnen kommer till mellan Drömslottet och Regnbågens dal. Och om jag kommer ihåg helt rätt borde fyra av dem tillkomma mellan Drömslott och Ingleside, men möjligen föds Shirley också i Ingleside. Jag minns inte helt säkert. Ingelside är helt klart den "sämsta" boken, inpressad som den är i en kronologisk ordning. Ändå tycker jag att man för första gången sedan allra första Anne-boken faktiskt kan känna igen lite av Annes röst i vissa kapitel i den här boken.

  Problemet med Regnbågens dal, Ingleside och Marilla-böckerna är annars att det mest handlar om Annes barn.

  Anne på egen hand är trevlig, för att det är enda gången nästan en hel bok berättas ur ett jag-perspektiv.

  SvaraRadera