torsdag 24 september 2009

Mormor & Morfar

 Mormor & Morfar, text av Cecilia Rihs, bild av Pia Niemi, utgiven av Vilda Förlag, 2009.

Nu har vi läst vår första kapitelbok, och dottern vill nu bara läsa "kapittböcker". Hon gillade konceptet att läsa en del av boken varje kväll. Mormor & Morfar är dessutom en mycket bra första kapitelbok. Här finns mycket bilder och textmassan är precis lagom för ett barn på 4-5 år. Dessutom finns det en helt underbar rytm i boken. Alla tre kapitlen börjar med att mormor och morfar vaknar och alla slutar de med att paret går till sängs och vinkar till månen och stjärnorna. Ja, sängs kanske man inte riktigt kan kalla det, mormor och morfar sover nämligen på lite olika ställen. Dessutom återkommer i varje kapitel en sekvens där mormor och morfar åker uppför en backe och nedför en backe, förbi en hage med tre kossor och ett vitt hus där farbrorn med det röda skägget bor. Att låta detta upprepas i varje kapitel är snillrikt, man får direkt en känsla av att man "känner" människorna i boken. En stor eloge till författaren för detta.

Mormor & Morfar handlar om ett äldre par, som varje dag ger sig ut på nya äventyr. De tre kapitlen heter: Älg-fångar-dagen, Fastna-med-rumpan-dagen och Peta-i-brasan-dagen. Som ni förstår har mormor och morfar en hel del tokroligheter för sig. De leker cowboys och rider på kossor och älgar, de leker med barnen på förskolan, det petar i brasor och blir smutsiga, de badar i sjön och de sover, som sagt var, på en mysiga, spännande ställen. Boken är fylld av fart, bus och roliga episoder.

Texten är lättläst och väcker direkt intresse hos barnet (och den vuxne). Illustrationerna är mycket detaljerade, färgglada och hysteriskt roliga. Dottern hittar hela tiden nya saker på bilderna som hon fnissar åt.

Författarens tanke då hon skrev boken var: "Att somna med ett litet fniss. Att kanske få med sig den där härliga känslan av förväntan till nästa dag. Så gick tankarna när barnboken Mormor & Morfar kom till." Detta har hon verkligen lyckats med! Läs, fnissa och njut!

3 kommentarer:

 1. Tack för ett roligt tips.

  Anna

  SvaraRadera
 2. Den här tror jag verkligen ni kommer att gilla Anna.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att ni gillade boken! Och, ja, synd att vi inte sågs på bokmässan, hade varit roligt!

  SvaraRadera