lördag 5 september 2009

Mera manifest

Manifesten står som spön i backen. Jag har tidigare skrivit om två författarmanifest här. Idag var det dags att publicera läsarnas manifest. Men, trots att detta manifest är ganska urvattnat finns här punkter jag faktiskt inte alls håller med om.

"1. Vi Läsare vill läsa litteratur som är god. Vad som är god litteratur måste avgöras av varje läsare och vid varje lästillfälle."

Jag tycker faktiskt att det finns en någorlunda objektiv, tämligen opartisk skillnad mellan litteratur av god kvalitet och rent skräp. Dock har man naturligtvis sitt fria val när det gäller vad man vill läsa.

"6. Vi Läsare tycker om berättelser. Därför har det ingen betydelse för oss läsare om berättelsen är baserad på historiska eller fiktiva personer."

Jo, för mig personligen har det stor betydelse. Jag har faktiskt svårare att engagera mig när huvudpersonen funnits "i verkligheten".

"9. Vi Läsare struntar i författarens bakomliggande motiv till att skriva. Vi Läsare är intelligenta nog att kunna skilja författarens person från dess skrivna text."

Tillåt min betvivla detta. Med tanke på den oerhörda popularitet som kommer vissa "kändis-författare" till del, verkar det inte rimligt att tro att all denna skulle emanera ur deras texter.

Läs andra bloggares inlägg om

6 kommentarer:

 1. Trots att jag helt håller med dig i dina inflikningar, så tycker jag ändå att kärnan - inte nödvändigtvis detaljerna i det - av detta manifest är det enda rätta på ett sätt. Jag vill tycka själv, och jag vill att alla andra ska få tycka själva de med. Även om viss litteratur ÄR bedrövligt skräp. Poängen: vilken värld skulle vi leva i om valet inte var fritt?

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis ska man få tycka själv; det var också för att jag vill tycka själv jag reagerar på att någon annan uttalar sig i Vi Läsares namn.

  SvaraRadera
 3. Som det ser ut idag får all litteratur knappast samma uppmärksamhet. Ska man tjäna pengar är det deckare som gäller. Jag håller därför mest med det första manifestet då min tolkning av det är just att fler genrer ska få uppmärksamhet.

  SvaraRadera
 4. Jag håller också med om att fler genrer absolut borde få uppmärksamhet. Men, inte kan enda drivkraften för författare vara att tjäna pengar. Både du och jag har ju valt arbeten som inte genererar särskilt stora inkomster. Jag skulle förvisso lätt kunna fördubbla min inkomst om jag arbetade med chefsrekrytering i stället för med handikappade barn. Men, pengar är inte allt. Jag utgår från att en hel del författare också resonerar som jag. Däremot tycker jag naturligtvis att det vore bra med en omfördelning/omprioritering av löner/arvoden för både författare och andra yrken.

  SvaraRadera
 5. Klapp klapp klapp!

  Jag har inte riktigt hunnit säga så mycket i den här debatten, så det är trevligt med din sammanfattning, som jag helt stämmer in i.

  Men jag skulle vilja göra ett tillägg: Jag vill faktiskt att författarna ska skriva det de vill (om det så är undermåliga dussindeckare), och inte anpassa sig för att få läsare, eller efter en genre som man vet säljer, eller göra avkall på något som man egentligen vill skriva om, därför att man tror att folk hellre vill läsa om något annat. Jag tycker att det här läsarmanifest på något sätt blir en checklista som författaren ska uppfylla. Det kändes inte alls bra.

  Och bortsett från det faktum att kändisskap innebär gräddfilar för författare in på förlagen, så är folk (och jag ska inte kokettera med att jag ibland är likadan) oftast väldigt snabba att koppla ihop händelser i författarnas liv med sådant de skriver om.

  SvaraRadera
 6. Ja visst blir böckerna sannolikt bäst om författarna skriver utifrån sin inre önskan att berätta något.

  SvaraRadera