måndag 28 september 2009

Tematrio - Vandringslitteratur

Medan jag i lördags skrev inlägget om flanörer och huvudpersoner som raglar omkring utsvultna och febriga, kom jag på att det var ett bra Tematrio-ämne. Så håll till godo och kom med fler förslag på "vandringslitteratur"! Jag skulle gärna vilja läsa om kvinnor som promenerar.

Berätta om tre böcker där huvudpersonerna i hög grad flanerar, promenerar eller drar omkring i olika miljöer!


1.Raskolnikov i Brott och straff av Dostojevskij raglar omkring, febrig och förvirrad, längs St Petersburgs gator. Vi får via dessa vandringar möta en stor del av stadens fattigkvarter, med dess pantlånare och horhus. Denna tegelsten till roman är oerhört läsvärd, det är en klassiker som verkligen är bra.

2. Henning och Lotten (och deras ättlingar) i Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström vandrar omkring en del när de är nyförälskade. Genom deras promenader får vi se stora delar av Stockholm, och följa stadens förvandling. Om jag bara fick välja en enda svensk bok skulle det vara just denna underbara, lärorika roman med dess underbara beskrivning av kärleken.

3. I Hjalmar Söderbergs böcker handlar det inte om fattiga som raglar, utan som överklassen som flanerar längs de finare kvarteren. Den gemensamma nämnaren för Doktor Glas, Martin Birck, Tomas Weber och Arvid Stjärnblom är just deras promenader i vår huvudstad vid sekelskiftet. Allt av denne författare är givetvis läsvärt, själv tycker jag mest om Den allvarsamma leken.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

14 kommentarer:

 1. Med tanke på tidsaspekten i din fundering i lördagens inlägg; en betydligt nyare bok är "Extremt högt och otroligt nära", Oscar(?) promenerar väldigt mycket på sin jakt efter sanningen.

  SvaraRadera
 2. en vandringstrio finns på min blogg nu.

  SvaraRadera
 3. Intressant tema, det ska jag fundera på på min morgonpromenad. :-)

  SvaraRadera
 4. Här är min trio. Easy-peasy idag (vilket är tur för jag hade egentligen inte tid att skriva den).

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/09/kom-med-pa-vandringsstrat.html

  SvaraRadera
 5. Min tematrio er klar på min blogg! Men jeg fant ikke mange kvinner, Lyran...

  SvaraRadera
 6. Jonathan Safran Foer är författaren har jag sett på en annan blogg Dolly och boken verkar jätteintressant.

  SvaraRadera
 7. Min trio finns i bloggen nu! Rätt svårt, men kul tema.

  SvaraRadera
 8. Sagan om ringen del I, II, III ;-) De gör inte mycket annat än knallar och går tycker jag. Men jag ska nog komma på tre andra kandidater också. Kvinnor säger du.. Hm, återkommer.

  SvaraRadera
 9. Sådärja. Nu har jag jag bidragit med tre till. Check it out.

  SvaraRadera
 10. Brott och straff utspelar sej i Sankt Petersburg.

  SvaraRadera
 11. Ja, det har du ju rätt i Anonym. Det har jag ju t o m bloggat om tidigare, ska korrigera mitt inlägg.

  SvaraRadera
 12. Min trio finns på min blogg nu. Gråtvarning!

  SvaraRadera
 13. Nu är min tematrio (lite sent sådär..) färdig!

  http://kerstinydrefors.blogg.se/2009/september/tematrio-om-vandringar-och-promenader.html

  SvaraRadera