tisdag 1 september 2009

Jorden Runt - Sydamerika och Västindien

Dags att fara vidare! Planerade stopp görs i Colombia, Chile och Guadaloupe. Man kan så klart även göra små avstickare till andra länder, själv har jag redan gjort ett litet stopp i Mexico. Hoppas era valda böcker blir till belåtenhet. Nedan följer korta beskrivningar av böckerna, de är lånade från förlagen och bokhandeln.

Översten får inga brev av Gabriel García Márquez (Colombia)

Romanens huvudperson, översten, är krigsinvalid och har väntat på sin pension i femton år. Lik en sentida Don Quijote kämpar han för att bevara sin värdighet och frihet i en värld av egoism och korruption. García Márquez beskriver förnedringen, skammen och fattigdomskänslan så att det kryper under skinnet.

Utåt sett händer inte mycket i den lilla byn, men under den sömniga ytan sjuder dramatiken. Och varje fredag samma dystra besked: ingen skriver till översten.


Färden genom mangroven av Maryse Condé (Guadeloupe)

Utbölingen Francis Sancher hittas en dag död, med ansiktet nertryckt i leran utanför den lilla byn Rivière au Sel på Guadeloupe. Det förvånar få av byns invånare eftersom Sancher ofta brukat förutspå att han skulle gå en onaturlig död till mötes. Han var en hemlighetsfull och vemodig man, lika avskydd som älskad. Byborna samlas till en gemensam likvaka och under en och samma natt berättas vars och ens livshistoria. Deras minnen bidrar med olika pusselbitar till mysteriet Francis Sancher och det blir en berättelse om kärlek och hat, om rädsla, men också om försoning.

Färden genom mangroven är en färgstark skildring som levande fångar den karibiska kulturens temperament och dramatiska historia.

Maryse Condé, född 1937 på Guadeloupe, anses vara en av den karibiska litteraturens främsta författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner, är flerfaldigt prisbelönad och har undervisat vid bland annat Harvard och Columbia University i New York.


 Om natten i Chile av Roberto Bolaño (Chile)

"Nu är jag på väg att dö, men jag har fortfarande mycket att säga. Jag kände frid. Stum var jag, och fridfull. Men så plötsligt kom det upp saker."

Om natten i Chile är en sorglig, ibland vacker och ofta tragikomisk berättelse - en rädd människas försvarstal. Ny roman på svenska av Latinamerikas främste samtidsförfattare.

4 kommentarer:

 1. Jag kommer att läsa "Översten får inga brev" denna månad!

  SvaraRadera
 2. Jag har börjat läsa den, och tycker mycket om den hittills.

  SvaraRadera
 3. Mitt val blir också "Översten får inga brev"- jag hojtar till när jag har läst färdigt!

  SvaraRadera
 4. Jag har läst Om natten i Chile och tyckte den var bra, ska även försöka läsa de andra böckerna så småningom. Och skulle gärna läsa mer av Bolaño, gillade hans sätt att skriva.....

  SvaraRadera