måndag 21 september 2009

Tematrio - Missade Nobelpristagare

Det börjar dra ihop sig och på vissa bloggar spekuleras det hejvilt. Om den blivande Nobelpristagaren, alltså. Men, det finns ju också några som aldrig kommer att få "sitt" pris, oftast p g a att de avlidit i relativt unga år. Därför handlar den här tematrion om författare ni önskar hade fått Nobelpriset.

Berätta om tre författare som "borde" ha fått Nobelpriset!

1. Kafka känns väl ganska given, trots att jag faktiskt bara läst hans kortroman Förvandlingen. Denna bok innehåller dock så många tolkningsmöjligheter och så många fantastiska beskrivningar att innehållet kunde räckt till en romanserie. Jag uppskattar dock författare som lämnar lite utrymme åt läsaren att tänka själv och tycker därför om korta, lite koncisa skildringar.

2. Jag har idag läst ut min första roman av en ny favoritförfattare, Roberto Bolaño. Om natten i Chile handlar om en döende människa som ser tillbaks på sitt liv och i detta pendlar mellan att försöka förstå och försvara sina handlingar.

3. Lokalpatriot? Javisst, men att Göran Tunström hade haft möjlighet att få priset om han levt, tror jag att även icke-värmlänningar håller med om. Jag är mest förtjust i ett par av Tunströms mindre kända romaner som t ex Prästungen och Ökenbrevet. Hans författarskap karaktäriserades av en fantastisk förmåga att skildra de stora existentiella frågeställningarna i det lilla formatet. Man känner igen sig i Tunströms böcker.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

12 kommentarer:

 1. Också mina tre författare finns på plats.

  SvaraRadera
 2. Jag presenterar tre förbisedda här:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/09/och-nobelpriset-i-litteratur-ar-1816.html

  (Och Tunström skulle definitivt platsat i Nobelgänget. Det är faktiskt synd att man inte delar ut fler delade pris, eftersom det finns många författare som är värda den extra glans och uppmärksamhet som priset ger.)

  Och Kafka i all ära - men Camus? Skulle du inte sätta honom före?

  SvaraRadera
 3. Hur kunde jag glömma Tolkien!!!

  Jo, men Camus har ju fått priset?

  SvaraRadera
 4. Ja, det har han ju. Usch, nu skäms jag. (och undrar vilka referenser jag lyckats få fel i min avhandling - hoppar genast till referenslistan för att redigera där).

  Då kan du få föreslå Kafka hur mycket som helst, jag är helt med på det :-)

  SvaraRadera
 5. Rolig tematrio! Här är mina tre författare:

  http://kerstinydrefors.blogg.se/2009/september/tematrio-om-missade-nobelpristagare-1.html

  SvaraRadera
 6. Att Kafka inte fått priset är ändå lite förståeligt. Han var nästan okänd under sin levnad.
  Min trio är HÄR

  SvaraRadera
 7. Petter: Fallet Kafka är väl i så fall ett argument för postum utdelning. Eller prisutbytning, kanske. Man kunde ju ta tillbaka priset från några av de pristagare som ingen idag kommer ihåg, har hört talas om eller läser, och dela ut till exempelvis Kafka.

  SvaraRadera
 8. Tolstoj
  Zola
  Tjechov

  Jag har en bok:"20 mästare i nobelklass". Det är häpnadsväckande med vilken säkerhet nobelkommittén har lyckats undvika att belöna de stora. Mark Twain, Conrad, Gorkij, Proust, Rilke, James Joyce, ...

  SvaraRadera
 9. jag fuskade lite, hoppas du förlåter mig :)

  SvaraRadera