tisdag 8 september 2009

Månadssummering - Augusti

Lika delar franskt och australiskt blev det under augusti. Kryddat med lite afrikanskt, latinamerikanskt, brittiskt och nordiskt blev detta en mycket fin läsmånad.


Svinalängorna av Susanna Alakoski

En angelägen bok som skildrar ett barns utsatthet och klassamhällets baksida. Romanen är dock inte bara en dyster, tragisk uppväxtskildring. Här finns också utrymme för kamratskap, kärlek och humor. På ett lättläst, engagerande sätt gestaltar författaren ett barns enorma överlevnadsförmåga. Intressant tidsdokument.


Igelkottens elegans av Muriel Barbery

Igelkottens elegans handlar om två, mycket speciella, huvudpersoner och om hur deras liv flätas samman. Renée är en hyperbegåvad och beläst portvakt i ett fashionabelt Parishus. Paloma är en brådmogen 12-åring som är mycket besviken på sin familj och på livet som helhet. Charmerande, satirisk, hejdlöst underhållande och allvarsam.


Svält av Knut Hamsum

Den här romanen är i princip en lång inre monolog, möjligen med vissa självbiografiska element. En ung man kämpar för att överleva och för att etablera sig som författare i Kristiania. Det går inte så bra för honom, han svälter och får hungersdelirium. Han raglar omkring på gatorna, pendlar mellan djup melankoli, aggressiva utbrott och storhetsvansinne.


Tant Theodora av Patrick White

Tant Theodora är ett personporträtt av en människa som aldrig lyckas passa in i samhället eller nå fram till andra människor på djupet. Under barndomen avvisas hon konstant av modern, i ungdomen gifter sig den man hon hyser intresse för med systern och i medelåldern förlorar Theodora till slut helt kontakten med verkligheten. Fantastiskt språk!


Den sista läsaren av David Toscana

Att beskriva vad Den sista läsaren handlar om låter sig inte så lätt göras. Berättelsen speglar något genuint mexikanskt, här gestaltas landets fragmenterade historia, förtrycket under olika härskare och en utarmning av folket. Romanen berättar också om längtan, om döden och om litteraturen. Skriven på ren, avskalad prosa.


Rabbit-Proof Fence av Doris Pilkington

En skildring av tragiska händelser i samband med de vitas kolonisation av Australien. Boken är dels en dokumentär över en historiskt viktig period, dels en biografi om några flickors strapatsfyllda flykt från ett uppsamlingsläger. Berättelsen känns dock platt och trist, trots att handlingen egentligen är spännande och borde väcka mer engagemang.


Nattvakten av Sarah Waters

I Nattvakten får vi möta fyra Londonbor några år efter krigsslutet. Kay var ambulansförare under kriget. Helen lever tillsammans med en kvinna, Julia, och måste dölja detta för omvärlden. Helens arbetskamrat Viv har en affär med en gift man och hennes bror Duncan lever ett mycket trist liv. Alla har de drabbats av kriget på olika sätt.


Den röda soffan av Michèle Lesbre

Den röda soffan är en bok om vänskap, kärlek och livets resor. Den nära vänskapen mellan två kvinnor ur olika generationer skildras med stor ömsinthet. Den romantiska kärleken, den realistiska kärleken, sorgen över förlorade kärlekar och svårigheten att kombinera kärlek och frihet får sin plats. Hoppet om en bättre värld genomsyrar denna fina roman.


Mörkrets hjärta av Joseph Conrad

Mörkrets hjärta är en tung, dramatisk berättelse om den oinskränkta makt de vita tillförskansade sig i samband med kolonisationen av Afrika. Längst inne i mörkrets hjärta längs Kongofloden härskade elfenbensjägaren mr Kurtz, som gjort sig till Gud för "svartingarna". Det här är en obehaglig historia, som tyvärr är ganska tungläst.

4 kommentarer:

 1. Å vad mycket underbar läsning! På en månad! Härligt. :)

  Annelie

  SvaraRadera
 2. Ja, jag är imponerad av hur fantastiskt mycket du hinner läsa!
  Av ovanstående har jag läst Svinalängorna som jag tyckte var lite överreklamerad, en bra och uppriktig bok, men inte så fantastisk som den framställdes,
  Igelkottens elegans däremot förtjänar de många fina orden- en klipsk och underfundig liten pärla. Nattvakten läste jag för ngr år sedan och verkligen älskade. Nu i våras har jag läst Kyssa sammet och Ficktjuven. Båda var mycket bra(Waters har en fantastisk förmåga att skildra både miljö&människor). Jag väntar redan på den nya Waters som kommer på svenska i mars.

  SvaraRadera
 3. Till er båda vill jag gärna rekommendera Den röda soffan, som jag blev så förtjust i. Nattvakten är min första, men inte min sista Waters.

  SvaraRadera
 4. Vilken diplomatisk beskrivning av Mörkrets hjärta :-p

  SvaraRadera