tisdag 8 september 2009

Känsloböcker av Lilla O

Våra "känsloböcker" vill Lilla O veta mer om. Och jag svarar gärna.

Berätta om en bok som:

1. fick dig att skratta.
Jag skrattar ganska sällan när jag läser och jag är inte så förtjust i roliga böcker. Erlend Loe är dock ett undantag och jag skrattade högt när Doppler flyttar ut i skogen och blir sambo med en älg.

2. fick dig att gråta.
Däremot gråter jag ofta när jag läser. Senast jag vätte näsduken var när jag läste den underbara Den röda soffan. Allra mest grät jag när jag för många, många år sedan läste Mannen som kunde tala med hästar.

3. gjorde dig riktigt arg.
Jag blev riktigt provocerad av Onåd av Coetzee. Dels blev jag arg på den manlige läraren som förförde/förgrep sig på eleverna, dels blev jag irriterad över den unga kvinnan som på något sätt offrade sig för att försona svarta och vita.

4. fick dig att vilja besöka platsen där den utspelades.
För många år sedan läste jag en roman av James A Michener som handlar om Mexico vid olika tidsperioder. Framför allt en speciell stad beskrivs. Jag blev mycket besviken när jag fick reda på att staden inte existerar.

5. handlar om en historisk tid som du tycker om.
Jag gillar att läsa om de första århundradena i Rom, favoritförfattaren här är Vibeke Olsson.

6. du ångrar att du läste ut.
Jag har slutat läsa ut böcker som inte är bra. Senast jag läste ut något dåligt var när jag läste alla tre böckerna i Milleniumtrilogin.

7. finns i dina tankar trots att det var länge sedan du läste den.
Jag tänker ofta på Henning, Lotten och deras efterkommande i Fogelströms underbara romansvit om Stockholm - Mina drömmars stad.

8. har väntat i bokhyllan riktigt länge.
Snö faller på cederträden av David Guterson får ständigt stå tillbaks för böcker som lockar mer.

9. du inte förstår att så många tycker om.
Stieg Larsson är den mest överskattade författare jag stiftat bekantskap med. Romanerna har usel intrig, fylls i stället ut med sex och sadism, och personskildringarna är pinsamt dåliga.

10. du tycker att alla ska läsa.
Mannen utan öde av Imre Kertész borde läsas av alla p g a att innehållet inte får glömmas och p g a att den håller fantastisk litterär standard.

4 kommentarer:

 1. Stieg Larsson... När Lisbet i andra boken skaffar silikonbröst var då jag förstod hur galen den mannen var. Självklart är han överskattad, hans karaktärer platta karikatyrer och jepp, han verkar själv ha varit något av en sadist. Han kunde dock bygga upp en spänning som få andra i Sverige och mot min vilja fick han mig att bry mig om hans persongalleri. Jag gillar'an.

  SvaraRadera
 2. Bygga upp spänning kunde han, det ska han ha kredit för. Men silikonet var närmast pinsamt...

  SvaraRadera
 3. Kul att läsa dina svar!

  Doppler är något av det mest absurda jag läst. Gillar Loe.

  Håller med om att Mannen utan öde bör läsas av alla.

  SvaraRadera
 4. Eg lo også godt av Doppler- og Bongo, som er oppkalla etter faren som slett ikkje heitte Bongo! Fantastisk!

  Stieg Larsson var god sengelektyre i sjukehussenga, lite nok krevande og underhaldande nok. Men sexfikseringa og sadismen var over the top.

  SvaraRadera