lördag 19 september 2009

Nobelspekulationer

Nu är det dags att börja spekulera på allvar. Här är Ladbrokes lista på tippade Nobelpristagare från i fjol. Jag har strukit de som av olika skäl i år inte kommer i fråga. Listan är från den 2 oktober så oddsen (dvs turordningen) är inte de allra sista för fjolårets kandidater. Men, det är den lista jag sparade.

Jag har fetstilat de författare jag har läst eller åtminstone har köpt mig en bok av. Jag har ju handlat en del det senaste året, och inte ännu hunnit läsa allt. Allra roligast vore det om någon jag verkligen läst får priset. I andra hand någon som jag i alla fall äger en bok av. Det mest sannolika är förstås att det blir någon jag inte alls känner till, men det tänker jag inte spekulera i. Det ska bli någon av de fetstilade (eller Tranströmer).

En av de klarast lysande kandidaterna för mig är Amos Oz. Hans roman En berättelse om kärlek och mörker var fantastisk. Han har också getts ut de senaste åren. Även Herta Müller finns med bland mina favoriter. Hennes språk är så unikt, symboliskt och vackert (och svårbegripligt). Alice Munro vann välförtjänt The Man Booker International Prize för sitt livsverk i år; kanske ska hon hyllas mer?

Claudio Magris och Assia Djebar har jag ännu inte läst, men de verkar vara högst troliga Nobelpriskandidater.Fast det kanske är dags för en obskyr poet i år?

Vad tror ni? Vem vinner i år? Vilka är era favoriter?

Claudio Magris
Adonis
Amos Oz
Joyce Carol Oates
Philip Roth
Don DeLillo
Haruki Murakami
Les Murray
Yves Bonnefoy
Arnošt Lustig
Inger Christensen
Jean Marie Gustav Le Clezio
A.B Yehousha
Mario Vargas Llosa
Michael Ondaatje
Thomas Pynchon
Thomas Transtromer
Antoni Tabucchi
Assia Djebar
Cees Nooteboom
Ko Un
Margaret Atwood
Alice Munro
Bei Dao
Carlos Fuentes
Gitta Sereny
Milan Kundera
Peter Carey
Chinua Achebe
Cormac McCarthy
Harry Mulisch
Ian McEwan
James Ngugi
John Updike
Mahasweta Devi
Umberto Ecco
A. S. Byatt
David Malouf
Ernesto Cardenal
F. Sionil Jose
Herta Müller
Marge Piercy
Maya Angelou
Willy Kyrklund
Adam Zagajewski
Beryl Bainbridge
E.L Doctorow
Eeva Kilpi
John Banville
Jonathan Little
Julian Barnes
Mary Gordon
Michael Tournier
Patrick Modiano
Paul Auster
Rosalind Belben
Salman Rushdie
Vassilis Aleksakis
William H Gass
Bob Dylan

16 kommentarer:

 1. Jag håller med, men har lite invändningar, som jag luftar här:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/09/show-me-something-new.html

  För övrigt är väl den här listan ganska europeiskt inriktad eller? Jag tänker att det varit så många europeer (eller nästan sådana) de senaste åren att vi kan vänta oss någon annan. Achebe vore kul, tycker jag. (Inte för att det är min absoluta favorit på den här listan, men det vore _kul_, det vore det.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker Chinua Achebe är värd priset!

  SvaraRadera
 3. Eg håpa jo på Inger Christiansen i fjor. Det er veldig trist at ho har gått bort. Tomas Tranströmer hadde jo fortent prisen.

  Elles er det mange gode kandidatar. Eg er litt spent på om nobelkomiteen høyrer på "masinga" som amerikanarane kom med i fjor, om at det var alt for lenge sidan amerikansk vinnar. På mange måter håper eg at det ikkje blir ein amerikaner, bare på grunn av denne saken.

  SvaraRadera
 4. Amoroso: Ja, jag tycker också att Achebe är värd priset. Absolut. Men det kanske inte är min allra största personliga favorit på listan här ovan (det är utan tvekan Gitta Sereny, nämligen, men jag tror inte att hon är ett Nobelprisämne, eftersom hon inte skrivit skönlitteratur).

  SvaraRadera
 5. Jag hoppas på Vargas Llosa eller Maryse Condé... eller varför inte Achebe, alla värdiga vinnare!

  SvaraRadera
 6. Jag instämmer med Pumita - Maryse Condé!

  SvaraRadera
 7. Hade ju varit kul om en svensk vunnit, det var ju ett tag sen sist. Så då är det väl bara Tranströmer att välja på, fast jag har inte läst nåt av honom så jag vet inte...

  Skulle vara kul om Eeva Kilpi får det, hon är ju från ett grannland och jag gillar hennes dikter.

  SvaraRadera
 8. Jag håller mig envist till Tomas Tranströmer... han är verkligen förtjänt av nobelpriset- tycker jag. Yehoshua är en annan av mina favoriter....

  SvaraRadera
 9. Jag har inte läst Achebe ännu (men ska göra det i november så klart) så jag kan ju inte direkt uttala mig.

  Det finns flera som jag bara läst lite av, men ändå gärna ser som vinnare, t ex Maryse Condé, Munro och Yehoshua.

  Dessutom finns det några som jag verkligen tror att jag kommer att gilla, t ex Assia Djébar, Murakami och Achebe.

  Vargas Llosa hoppas jag också mycket på och en av hans böcker ska jag börja läsa nästa vecka.

  Tranströmer har jag inte läst mycket av, jag läser ju knappt någon lyrik, men han är ju en kollega så självklart håller jag mest på honom.

  SvaraRadera
 10. Eg liker Tranströmer.

  Men er det sannsynleg at han får prisen? Eg høyrde ein svensk professor seie at Astrid Lindgren aldri fekk prisen fordi den svenske akademien var redde for å bli skulda for kameraderi, og at dei derfor ikkje kunne dele ut til "sine eigne".

  SvaraRadera
 11. jag vågar inte svara på vem jag tror, eftersom det är så många jag inte läst något av. Men mina favoriter på listan är: murakami, jc oates och paul auster. Dessa är även några av mina favoritförfattare så lyckan vore total om någon av dem vann. Men kanske känns det lite för "enkla" för nobelsammanhang.. Eller? Spännande blir det hursomhelst.

  SvaraRadera
 12. Ladbrokes har för övrigt publicerat årets oddslista nu (tyvärr går det inte att direktlänka men det är inte svårt att hitta, för det ligger under prisutdelningar :) ). Förutom ordningen och några utbytta namn är det samma gamla vanliga gäng. Min standardgissning brukar vara Amos Oz, men jag hoppas alltid på att det ska vara Paul Auster. :)

  SvaraRadera
 13. Jag har ännu inte läst Auster, men ska råda bot på detta snarast!

  SvaraRadera
 14. Skulle gärna se en poet i år. Helst Tranströmer och Bei Dao som är två favoriter. Eller varför inte Eeva Kilpi.

  Paul Auster, Maya Angelou eller Ian McEwan är också bra val!

  SvaraRadera
 15. Jag blev så inspirerad av ditt inlägg att jag fick för mig att skriva ett eget inlägg om nobelprisspekulationer. Men å andra sidan kan man ju aldrig gissa rätt... :)

  SvaraRadera
 16. Jag hoppas på Atwood. Mest för att jag inte har läst något av henne och det skulle vara ett incitament att göra det.

  SvaraRadera