söndag 20 september 2009

Färden genom mangroven

Färden genom mangroven av Maryse Condé.

Främlingen Francis Sancher hittas en dag död, med ansiktet nertryckt i leran inne i regnskogen, strax utanför den lilla byn Rivière au Sel på Guadaloupe. Ingen är förvånad att han gått döden till mötes i förtid, han var avskydd av många. Och älskad av några. Francis Sancher hade "allt slags blod i kroppen", det sades i byn att han var rik, själv sade han att han var förbannad och han brukade förutspå att han skulle gå en tidig död till mötes. Romanens handling utspelar sig under en natt, när byborna samlas till likvaka. I tur och ordning får vi höra de olika byborna berätta om sina liv och om den roll Francis Sancher spelat för dem. När alla till slut berättat framstår främlingen dock fortfarande som en gåta.

I romanen får vi lära känna många av byns invånare och vi får följa en del av dem flera generationer bakåt i tiden. Fram träder ett samhälle med stor misstänksamhet och främlingsfientlighet, ett samhälle som präglas av tro på övernaturliga krafter och högst realistisk kolonisation. Berättelsen är mångfacetterad, dramatisk och fängslande. Kärlek och hat bor sida vid sida, hierarkierna är tydliga och de flesta är överens om att blod inte bör blandas.

Naturens dofter tränger ut ur texten och bladen i boken krullar sig av fukten i regnskogen. Naturelementen i miljön skildras detaljerat, vilket verkligen ger berättelsen en exotisk prägel; men den skulle lika gärna kunnat utspela sig i en liten svensk bruksort.

Bokens strukturella uppbyggnad är intressant och lyfter berättelsen lite extra. Varje kapitel är berättat av en av invånarna, utifrån dennes högst personliga perspektiv. Författarens språkliga briljans kommer till uttryck genom alla olika personer hon ger röst åt. Ibland är meningarna svindlande vackra och poetiska, ibland är språket korthugget och "obildat".

Maryse Condé nämns ofta som Nobelpriskandidat och jag skulle gärna vilja se henne motta detta pris. Det skulle vara högst välförtjänt.

7 kommentarer:

 1. Jag har skrivit om "Om natten i Chile", http://etthemutanbocker.blogspot.com/2009/09/roberto-bolano-om-natten-i-chile.html

  SvaraRadera
 2. Och igår skrev jag om Färden genom mangroven. Jag är inte riktigt lika förtjust i den som du Lyran.

  SvaraRadera
 3. Spännande att ta del av dina tankar om romanen. Jag tyckte också om den http://hermiasay.blogspot.com/2008/04/frden-genom-mangroven.html

  Min hållplats på jorden runt-resan består annars av Översten får inga brev
  http://hermiasay.blogspot.com/2009/09/oversten-far-inga-brev-el-coronel-no.html

  SvaraRadera
 4. Eg fekk veldig lyst til å lese denne. Takk for tips.

  SvaraRadera
 5. Nobelpriset till Condé!

  Efter att jag hade läst Färden genom mangroven gick jag ut och skaffade mig några till av hennes böcker(som jag tyvärr inte hunnit läsa) bara för att jag tyckte om hennes sätt att berätta. Det och att man får en lite inblick i en värld som vi annars inte stöter på så ofta.

  Tack för en bra recension! =)

  SvaraRadera
 6. Kul att läsa om era synpunkter, kommenterar mer i era bloggar.

  Hoppas du gillar den Bai.

  SvaraRadera
 7. det här är ju nr 1 den här månaden tycker jag. Synd att inte fler läste den, men de har ju å andra sidan den kvar!
  Tre bra böcker igen, tack för det Lyran!
  Som du sett har jag ju en ny bokblogg där det äntligen går att kommentera om man vill!

  SvaraRadera