fredag 11 september 2009

Nobel-alfabetet - O

Välkomna till Nobel-alfabetet. Vi startar utmaningen denna vecka med bokstaven O.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. Onåd av J.M. Coetzee är en bok jag ofta rekommenderar och ofta talar om. Romanen utspelar sig i Sydafrika, ett land som präglas av dess plågsamma historia. Handlingen kretsar kring en vit medelålders lärare och dennes sexuella begär. Romanen handlar om "begärets rättigheter" och om att leva i vanära, i onåd. Berättelsen är omskakande, fascinerande och oerhört provocerande. Coetzee fick, mycket välförtjänt, Nobelpriset 2003.

Akademiens motivering:

"som i talrika förklädnader framställer utanförskapets överrumplande delaktighet."

2. En författare som ofta nämns i nobelprissammanhang är israelen Amos Oz. Efter att i somras ha läst hans självbiografiska roman En berättelse om kärlek och mörker förstår jag varför. Denna storslagna roman skildrar det judiska folkets historia, landet Israels födelse och en stor författares barndom och uppväxt. I brytpunkten mellan landets våldsamma födelse och moderns död står en liten grabb och observerar och försöker förstå vad som händer. Romanen är skriven på ett underbart språk, som jag närmast vill beskriva som sensuellt.

Min motivering:

"för en enastående förmåga att gestalta skärningspunkten mellan yttre omvälvande världshändelser och inre unika skeenden hos den lilla människan."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

15 kommentarer:

 1. Hej! Verkligt fin och läsvärd blogg du har! Är lite "dålig" just nu (foglossningsskada efter graviditet) så jag återkommer till dig. Ska fundera ut en Nobelpriskandidat självklart så måste de vara utgivna i pocketform, då min skada gör att jag inte kan ligga och läsa tyngre böcker!
  Passar på att önska en fin Fredag och en trevlig helg!
  Kramis!

  SvaraRadera
 2. Jag ska lämna ett bidrag under helgen. Kommer du att fortsätta med din tematrio förresten? Jag ligger så långt efter nu och undrar om jag kommer att hinna med både Nobelalfabet och Tematrio. Kanske måste jag välja en av de två och då blir det definitivt Nobelalfabetet.

  SvaraRadera
 3. Jag har antagit utmaningen. Men jag är inget nobelpristagarfreak så hav överseende...

  SvaraRadera
 4. Tack Pockethexan och välkommen hit!

  Jag tänker fortsätta med Tematrion också så länge har har inspiration för den.

  SvaraRadera
 5. OK första bolstaven
  1. Kenzaburo Oe - "med poetisk kraft skapar en imaginär värld, där liv och myt förtätas till en skakande bild av människans belägenhet i nutiden".
  Jag läste "Mardrömmen" stax efter Han fick nobelpriset och det är en mycket ärlig och mycket bra roman. Läs den!

  2. Oats, Joyce Carol, naturligtvis. Så så småningom kommer hon att få nobelpriset. " hon, som ingen före henne, sätter brännglaset på våra svagheter och våra tillkortakommanden."

  SvaraRadera
 6. Just "Mardrömmen" har jag faktiskt nyligen köpt på Bokbörsen. Ser fram mot att läsa den.

  SvaraRadera
 7. Tyckte också mycket om Onåd. Amos Oz har jag ännu inte läst, men eleverna i år 2 har fått Att bota en fanatiker och jag har lånat hem den. En liten nätt sak och en bra början!

  Mina förslag på O finns i bloggen nu.

  SvaraRadera
 8. Så där. Nu har jag jobbat färdigt, ätit mat, druckit två glas vin, och färdigställt Nobelmotiveringar. Finns att avnjutas här:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/09/vi-borjar-med-alltings-slut.html

  Men er andra läser jag i morgon! Godnatt!

  SvaraRadera
 9. Och jag är förresten rädd för att jag på gammalt tematriomaner kopierade den jättefina nobelobilden utan att tänka. Är det ok, Lyran? Jag tar genast bort den om det inte är tillåtet! (Men jag tyckte den var såååå fin, att jag inte kunde motstå att ta den. Jag har hoppats hela veckan på att du faktiskt skulle sitta och pyssla ihop en fin bild för varje bokstav :-) )

  (med smicker kommer man långt, eller?)

  SvaraRadera
 10. Två glas vin, bara? Och redan fått problem med att läsa. Jag har ju skrivit: Låna gärna bilden...

  SvaraRadera
 11. Ja. Jag hade nog lite problem med att läsa :-)

  Eller jag läste inte alls. Och det är ju också ett slags problem med att läsa.

  Men jag tycker på allvar att bilden är jättefin :-P

  SvaraRadera
 12. Jag har lämnat mitt bidrag och passar på att tacka för initiativet till denna utmaning.

  http://maritasbibliotek.blogspot.com/2009/09/nobel-alfabet-bokstaven-o.html

  SvaraRadera
 13. Nu har även jag lämnat två förslag på O.

  SvaraRadera