fredag 11 september 2009

Sagolikt

Tack vare Lisa fick för ett tag sedan upp ögonen för några små barnboksförlag med en medveten utgivning. Idag fick vi ett jättefint paket att recensera från Sagolikt.


Prinsessan Kristalla handlar om en prinsessa, som inte alls vill gifta sig med någon prins och Kalle med klänning handlar om en pojke som upptäckt hur skönt och praktiskt det är med klänning. De böcker som ges ut av Sagolikt präglas av berättarglädje och slösande rika illustrationer. Förutom att sprida glädje ger böckerna underlag för viktiga diskussioner kring teman som genus, att vara annorlunda o s v.

Den 4-åriga dottern tyckte att böckerna var fina, speciellt den om prinsessan, så klart. Men att Kalle hade klänning protesterade den lilla stockkonservativa varelsen mot; det har bara flickor. Jag gjorde som hon brukar göra och frågade varför om alla hennes påståenden och till slut stod det klart att vi inte visste vem som bestämt att bara tjejer får ha klänning. Och efter det att hon bläddrat lite i boken och tittat på bilderna, började dottern tveka. Alltid något tänkte jag glatt, samtidigt som jag insåg att det blir än värre att argumentera med maken om saken...

5 kommentarer:

 1. Vad glad jag blir! Sagolikt, och de andra förlagen jag nämnde, gör en fantastisk insats tycker jag - en insats som behövs. Sedan är det förstås viktigt att det inte fokuseras kring det ANNORLUNDA utan att dessa böcker istället bidrar med, helt enkelt, ytterligare perspektiv. Då undviker man ju att skapa stigmatisering eller att understryka allt utanför heteronormen som avvikande. Men hey, en sak i taget såklart - allt har sin tid tror jag. Tror dessutom att din respons på din dotters frågor är den ultimata, att man själv får tänka till om varför i hela friden saker och ting egentligen är som de är. Hoppas din dotter kommer tycka om böckerna och ha glädje av dem... och mannen din med så småningom ;-)

  SvaraRadera
 2. Kalle med klänning ska jag definitivt köpa till mina grabbar. Lillebror har fastnat i sin rosa period i över ett år nu och vill inte ha på sig något annat. Hans dröm är att vara prinsessa. Tyvärr är Storebror av den "stockkonservativa" sorten om upplyser honom om att pojkar inte kan ha klänning. Jag behöver lite hjälp i mitt argumenterande och då kanske Kalle kan hjälpa mig?!

  SvaraRadera
 3. Underbart. Dessa ska mina framtida barn och elever få läsa.Och vänner och bekanta och släktingar och grannar och...

  SvaraRadera
 4. Kalle tror jag kan hjälpa flera av oss att öppna ögonen både på killar och tjejer (och gubbar).

  SvaraRadera