måndag 21 december 2009

Tematrio - Jul


Den här veckan är temavalet tämligen uppenbart, det går ju inte att bortse från att det är julafton på torsdag. Ni får själva välja om ni vill berätta om romaner, dikter, sånger, filmer, barnböcker osv med julanknytning. Eller gör som jag, blanda och välj fritt mellan olika kategorier.

Berätta om tre "någonting" med jultema!


1. För mig finns en kristen grund till att fira jul och därför är naturligtvis Julevangeliet centralt. Jag tycker själv mest om översättningen från 1917, eftersom det var den jag hörde som barn.

Lukasevangeliet 2:1-21

"Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen, och den hölls, när Kvirinius var landshövding över Syrien. Då färdades alla var och en till sin stad, för att låta skattskriva sig. Så gjorde ock Josef; och eftersom han var av Davids hus och släkt, for han från staden Nasaret i Galiléen upp till Davids stad, som heter Betlehem, i Judéen, för att låta skattskriva sig jämte Maria, sin trolovade, som var havande. Medan de voro där, hände sig att tiden var inne, då hon skulle föda. Och hon födde sin förstfödde son och lindade honom och lade honom i en krubba, ty det fanns icke rum för dem i härbärget.

I samma nejd voro då några herdar ute på marken och höllo vakt om natten över sin hjord. Då stod en Herrens ängel framför dem, och Herrens härlighet kringstrålade dem; och de blevo mycket förskräckta. Men ängeln sade till dem: "Varen icke förskräckta. Se, jag bådar eder en stor glädje, som skall vederfaras allt folket. Ty i dag har en Frälsare blivit född åt eder i Davids stad, och han är Messias, Herren. Och detta skall för eder vara tecknet: I skolen finna ett nyfött barn, som ligger lindat i en krubba." I detsamma sågs där jämte ängeln en stor hop av den himmelska härskaran, och de lovade Gud och sade: "Ära vare Gud i höjden, och frid på jorden, bland människorna till vilka han har behag"

När så änglarna hade farit från herdarna upp i himmelen, sade dessa till varandra: "Låt oss nu gå till Betlehem och se det som där har skett, och som Herren har kungjort för oss." Och de skyndade åstad dit och funno Maria och Josef, och barnet som låg i krubban. Och när de hade sett det, omtalade de vad som hade blivit sagt till dem om detta barn. Och alla som hörde det förundrade sig över vad herdarna berättade för dem. Men Maria gömde och begrundade allt detta i sitt hjärta. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för allt vad de hade fått höra och se, alldeles såsom det hade blivit dem sagt."


2. Den variant av kristendom jag omfattar handlar lika mycket om solidaritet under jordelivet som en förhoppning om ett fortsatt liv efter detta. Därför är Karl-Bertil Jonssons julafton också ett "heligt" inslag på julafton. Läs hela sagan av den underbare Tage Danielsson här..
3. Som barn var jag med i en flickkör och vi sjöng ofta julsånger. Gläns över sjö och strand (eller Betlehems stjärna som den egentligen heter), text av Viktor Rydberg, tonsatt av Alice Tegnér, är min favorit bland julsångerna ända sedan dess.
"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

9 kommentarer:

 1. Hej! Jag hittade din blogg under kategorin Litteratur och misstänker därför att du har någon form av intresse för ämnet. Jag försöker att bygga upp min vision om en "bloggbok", vars idé ursprungligen kommer från morgonprogrammet Vakna med the Voice och deras smsbok. Verkar det intressant? Jag vill gärna ha din åsikt om det verkar vara någonting att satsa på. Tacksam för svar!

  SvaraRadera
 2. Hej Malin, jag har inga drömmar om att bli författare själv, men lycka till med projektet!

  SvaraRadera
 3. En trio på plats: http://evacecilia.wordpress.com/2009/12/21/tematrio-jul/

  God Jul!

  SvaraRadera
 4. Karl-Bertil är en självklarhet för mig på julen! Kalle Anka tittar jag inte alltid på, men Karl-Bertil brukar jag inte missa! :) God jul!

  SvaraRadera
 5. Min trio är också på plats.

  SvaraRadera