onsdag 30 december 2009

Tack till förlagen

Jag vill passa på att tacka alla förlag som generöst bidragit med recensionsböcker till bloggen under året. När man som jag bloggar utan att själv "vara i branschen" eller ha något litterär utbildning känns det verkligen lyxigt att få böcker. Jag hoppas att jag gjort alla böckerna rättvisa.

Jag och dottern har tillsammans fått många fina barnböcker från Alfabeta, Rabén & Sjögren, Sagolikt, OLIKA/Vilda och Vombat förlag. Alfabeta ger bland annat ut de underbara Muminböckerna medan man på Rabén & Sjögren hittar alla älskade klassiker av Astrid Lindgren. Sagolikt, OLIKA/Vilda och Vombat Bokförlag ger ut böcker med fokus på mångfald, med ett genusperspektiv och med betoning på individens rätt att få vara sig själv. Sagolikt ger ut de underbara böckerna om Kalle, från OLIKA/Vilda har vi fått den älskade kapitelboken om Mormor & Morfar och favoritboken från Vombat är Tyranno.

Jag har också fått mängder av härliga böcker från Brombergs, Ordfront, Thorén & Lindskog, SEKWA, Elisabeth Grate Bokförlag, Atlas, Alfabeta, Agerings, Wahlström & Widstrand, Norstedts, Ord & Visor och Forum. Brombergs ger bl a ut en fin Nobelklassikerserie, min favorit bland dem i år var Jenny. Från Ordfront fick jag bl a den intressanta novellsamlingen Branden i hjärtat av Mahasweta Devi och Torén & Lindskog presenterade mig för en ny tysk favorit, Uwe Timm. SEKWA ger ut fina franska pärlor, min favorit i år var Den röda soffan. Även Elisabeth Grate ger ut högklassiskt franskt, bl a fjolårets Nobelpristagare Le Clézio. Altas ger ut Alice Munros fina novellsamlingar, men min favorit hos dem i år var ändå David Toscana. Den kinesiska deckarförfattaren Diane Wei Liang publiceras på Alfabeta och från Agerings har jag fått Proust i serieversion (recenseras i januari). W&W gav under året ut stäckläsaren Den utstötte, medan Norstedts bidrog med nya utgåvor av finfina romaner som t ex Midaqq-gränden. Ord och Visor publicerade romanen Jag, Helga Gregorius och Forum gav som vanligt ut min favoritdeckarförfattare, Karin Fossum.

Måtte nu alla länkar fungera och Gott Nytt År!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar