tisdag 1 december 2009

Nobeltipset

Nu är det dags för en riktig tävling, den första här på bloggen. Självklart blir det en tävling med Nobeltema och även priserna håller samma höga klass. Tack vara en generös gåva från Brombergs har jag riktigt fina priser i tävlingen:

Jenny av Sigrid Undset.

Jenny Winge är en ung konstnärinna, klok, varmhjärtad och idealistisk, med stora drömmar om framtiden. Hon tilldelas ett stipendium och åker till Rom. Där träffar hon likasinnade och hon trivs med sitt nya liv. Men samtidigt är Jenny uppfylld av en längtan, en längtan efter den stora kärleken som ska ge livet full mening. Den fullkomliga, förlösande kärleken. Hon vill hitta en man, värdig hennes kärlek, och kompromisslöst ägna sitt liv åt honom. Så träffar hon Helge Gram och de förälskar sig i varandra. Men är det verkligen äkta kärlek hon känner, eller är det känslan att vara älskad som får henne att tro att hon själv älskar? Jenny är Sigrid Undsets genombrottsroman och utkom 1911. Den väckte då ett visst uppseende genom att handlingen åtminstone tangerade frågan om kvinnans frihet och sexualitet.


Ungdomens bröd av Heinrich Böll.

Ungdomens bröd är en kärleksroman som utspelar sig under tidigt femtiotal i Tyskland. Nödåren efter kriget är över, man blickar framåt och hyllar de värden produktionen och konsumtionen skapar. När bokens huvudperson, den unge Walter, träffar Hedwig och blir förälskad inser han att det tomrum han har inom sig endast kan fyllas av äkta och djupa känslor som kärlek och vänskap. En insikt som får honom att ompröva vad som är viktigt och värdefullt i livet. Jag har tidigare läst och recenserat Ungdomens bröd, kortfattat var mitt omdöme som följer: "I denna kortroman skildrar författaren vardagen i efterkrigstidens Tyskland på ett lågmält sätt. Trots det lilla formatet, rymmer berättelsen både en intressant handling som lockar läsaren och en fyllig samtidsbeskrivning. Författaren använder sig av ett rikt symbolspråk och huvudpersonen skildras på ett psykologiskt trovärdigt sätt. Rekommenderas!"

Just så-historier av Rudyard Kipling.

I Just så-historier bjuder Rudyard Kipling på tolv fantasifulla berättelser för både barn och vuxna. Här ger han en sagolik förklaring till hur det till exempel kommer sig att den stora valen bara kan äta pyttesmå djur och varför kamelen har puckel. Och hur kom egentligen alfabetet till? "Utgångspunkten för Just så-historier är barns outtröttliga frågvishet. Frågorna brukar vara av sådan art att det sanningsenliga svaret borde lyda ›Vet ej‹. Men det duger inte. Den vuxne tvingas hitta på ett svar, en ad hoc-historia. Kipling gjorde detta med en närmast manisk – och magisk – fantasi." Ur förordet av Johan Asplund.

Ni som brukar läsa min blogg vet ju hur förtjust jag är i Brombergs Nobelklassikerserie, så det känns naturligtvis extra roligt att få ge bort så fina böcker.

Åter till tävlingsmomentet. I slutet av detta inlägg finner ni 13 tipsfrågor, som ska besvaras. Svaren ska vara inskickade till mig före midnatt 9/12. Pristagarna kommer att annonseras på Nobeldagen 10/12. Maila in era svar till blogg[at]lyran.net (ni fattar nog hur man fixar till adressen). Skriv Nobeltips i ämnesraden och skicka inga attachments, jag öppnar inte mail med sådant i. Om ni får problem med mailen, hojta till i kommentarerna. Som ni ser finns det tre förstapriser. Om fler får samma antal rätt blir det lottning om vilka som får priserna. Ni får gärna komma med önskemål om vilken bok ni helst vill vinna, men jag kan inte garantera att göra er till viljes.

För att få delta vill jag att ni som har bloggar gör lite reklam för tävlingen i ett inlägg på er blogg, där ni helt enkelt länkar hit. För er som inte har någon blogg gäller så klart inte det kravet, ni är välkomna att delta i alla fall. Ni behöver inte i tävlingsmailet ange er adress, jag kontaktar de som vunnit får att få adresserna i stället.

Lycka till!


Nobeltipset


1. Vem var den första kvinnliga Nobelpristagaren i litteratur?
1. Sigrid Undset
x. Selma Lagerlöf
2. Pearl Buck

2. Om vem handlar Sigrid Undsets historiska romantrilogi?
1. Mary Stuart
x. Jenny
2. Kristin Lavransdotter

3. Vad heter sonen i Min sons historia?
1. Ben
x. Will
2. Alex

4. I vilken bok berättar Le Clézio om sin far?
1. Raga
x. Hungerns visa
2. Afrikanen

5. Vem har skrivit den självbiografiska romanen som inleds med orden: "Det var på den tiden jag gick omkring och svalt i Kristiania…"
1. Knut Hamsun
x. Bjørnstjerne Bjørnson
2. Eyvind Johnson

6. I vilket land utspelar sin Hjärtdjur?
1. Ungern
x. Rumänien
2. Tyskland

7. Vem är det som önskar sig blå ögon i De blåaste ögonen?
1. Cholly
x. Claudia
2. Pecola

8. Vilket historiskt skede i Kina skildras i En ensam människas bibel?
1. Den långa marschen
x. Det stora språnget
2. Kulturrevolutionen

9. I vilket landskap utspelar sig delar av Selma Lagerlöfs Jerusalem?
1. Dalarna
x. Dalsland
2. Värmland

10. Vad heter Pär Lagerkvists självbiografiska roman om pojken Anders?
1. Barabbas
x. Gäst hos verkligheten
2. Dvärgen

11. I vilken stat bosatte sig Adam och Cathy Trask?
1. Kalifornien
x. Florida
2. Texas

12. Vad kallas den stil som gjorde Hemingway berömd?
1. Vulkantekniken
x. Isbergstekniken
2. Jordskredstekniken

13. Hur många författare från Australien har fått Nobelpriset i litteratur?
1. 1
x. 2
2. 3

12 kommentarer:

 1. Jag är såklart med och tävlar och har skrivit om tävlingen här!

  SvaraRadera
 2. Samma här!
  http://snowflakesinrain.wordpress.com/2009/12/02/rolig-tavling-hos-lyran/

  SvaraRadera
 3. Bra att du kom fram till slut Snowflake :)

  SvaraRadera
 4. Hmm... det verkar vara svårt att maila dig - hör det till utmaningen? Har i alla fall tipsat om din tävling på Ceci n'est pas...

  SvaraRadera
 5. Det verkar som om en del mail inte går fram och jag begriper inte varför. Testa en annan adress lyran[at]telia.com om inte den angivna funkar.

  SvaraRadera
 6. Har gjort reklam och mailar inom kort!

  SvaraRadera
 7. Jag har mailat svar och gjort reklam på tävlingen, i två inlägg t o m :)

  SvaraRadera
 8. Mailet är skickat och ett inlägg om tävlingen finns på bloggen. :)

  SvaraRadera
 9. Då har jag klurat färdigt. Min tipsrad är inskickad och lite reklam för tävlingen finns på min blogg Andra Sahligheter.

  SvaraRadera
 10. Jättekul initiativ och jag har skrivit en kortis om tävlingen här. Men eftersom jag känner att jag har för dålig koll väljer jag att inte vara med och istället plugga på ordentligt så jag kan vara med nästa gång. ;)

  SvaraRadera
 11. Jag vill också vara med och tävla. Inlägg på bloggen är på väg upp.

  SvaraRadera