onsdag 23 december 2009

Bokfrågornas ABC - E

Nu är det dags för bokstaven E i Lilla O:s utmaning.

1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens?
Jag tycker att de gamla grekiska tragedierna har något att säga om och till människan, jag älskar Candide av Voltaire och jag tycker att Fröding är universell och tidlös.

2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från?
I år har jag läst flest böcker från Storbritannien och Frankrike (förutom Sverige). Jag försöker medvetet bredda mitt läsande och har under året läst böcker från flera östeuropeiska länder (Ungern, Tjeckien, Ryssland och Rumänien. Jag har inte läst något från de f d jugoslaviska länderna, det måste åtgärdas.

3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare?
Den frågan är nästan omöjlig att svara på. Just nu läser jag gärna en bok av varje författare för att bilda mig en uppfattning om många, så det är svårt att säga att vissa är favoriter. Men Saramago och Per Petterson, som jag nyligen läst, vill jag definitivt läsa mer av.

4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit.
Staden Kairo sägs vara huvudperson i många av Naguib Mahfouz' romaner. Så är fallet i en av hans tidiga romaner; Midaqq-gränden. Denna gränd rymmer hela Kairo, kanske hela världen. Midaqq-gränden är en mustig skröna, fylld av ett sammelsurium av udda karaktärer, livsavgörande handlingar och passionerade känslor. Här finns kärlek, hat, ömhet, svek, vänskap och död inbäddat i kryddiga dofter och uttryckt med ett slingrande detaljerat, religiöst smyckat språk. Romanen är lättläst och på sina ställen mycket rolig. Samtidigt är den realistisk i sin beskrivning av människornas fattigdom, smuts, sorg och elände.

6 kommentarer:

 1. Vill bara tacka för ett intressant och givande år med dig! Att läsa din blogg är alltid ett nöje. God Jul och Gott Nytt År, önskar Camelia.

  SvaraRadera
 2. Hinner nog inte med E tyvärr... Men vill önska dig en God Jul och ett Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 3. Mahfouz vill jag definitivt läsa. Håller också med dig om de grekiska dramerna.

  SvaraRadera
 4. Midaqq-gränden är mycket bra, tycker jag.

  SvaraRadera