måndag 7 december 2009

Tematrio - Sjukdomar

Jag har varit rejält förkyld den här veckan och jag har läst Blindheten. Temat sjukdomar känns därför givet, även om jag hoppas att både vi och ni lyckas undvika dem framöver. Berätta om tre böcker som handlar om sjukdomar.

1. Blindheten av José Saramago är en sanslöst bra och fruktansvärt skrämmande roman som skildrar vad som händer i ett samhälle, där alla ungefär samtidigt bli blinda. Det mest otäcka är att man märker att detta samhälle inte är så olikt vår egen verklighet, när man väl börjar tänka efter. I vår värld slänger vi också hellre mat än riskerar att låta alla få så att priserna dumpas, vi gör oss gärna blinda inför det faktum att barn utnyttjas som arbetskraft och att kvinnor används som sexleksaker och även de sjuka förväntas arbeta för att inte ligga staten till last.

2. När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall är en helt underbar roman om sinnessjukdom, och dess inverkan på både den sjuke och dennes omgivning. Då flickan med det enkla ursprunget, Hilma, gifter sig med läroverksadjunkten Sigfrid vet hon inte att han bär på en allvarlig sinnessjukdom. Trots detta blir äktenskapet kärleksfullt på sitt eget vis. Det här är en oerhört vacker, gripande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts.

3. I Svinalängorna av Susanna Alakoski gestaltas sjukdomen alkoholism med alla dess tragiska följder. Framför allt skildras i boken barnets utsatthet, när föräldrarna inte förmår ge vare sig trygghet eller basala förnödenheter. Romanen är dock inte bara en dyster, tragisk uppväxtskildring. Här finns också utrymme för kamratskap, kärlek och humor. På ett lättläst, engagerande sätt gestaltar författaren ett barns enorma överlevnadsförmåga.

"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

14 kommentarer:

 1. Min tematrio finns här:
  http://bokofilm.blogspot.com/2009/12/tematrio-sjukdomar.html

  SvaraRadera
 2. Tre bra böcker som skulle ha platsat även hos mig, men det blev till slut en helt annan trio!

  SvaraRadera
 3. Jag tematiserade tematrion och skrev bara om tbc. När jag tänker rätt på saken skulle man faktiskt kunna ha en hel litteraturblogg som bara handlade om tbc, så jag återkommer nog i ämnet.

  Här finns att läsa (och lyssna, och titta):

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/12/tuberkulos.html

  SvaraRadera
 4. Sjukt inlägg på Ceci n'est pas...

  SvaraRadera
 5. Nu finns det en tematrio hos mig också.

  http://kerstinydrefors.blogg.se/2009/december/veckans-tematrio-om-sjukdomar.html

  SvaraRadera
 6. När man skjuter arbetare och Svinalängorna är två av mina favoriter! Och nu blev jag verkligen sugen på att läsa Blindheten. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 7. Inte så upplyftande ämne, men den gav såklart ändå några boktips.
  http://andthentherewasbeatrix.blogspot.com/2009/12/sjukt-tematrio.html

  SvaraRadera
 8. Å, jag gillade Blindheten. Filmen har jag inte sett. Borde kanske hyra den?

  SvaraRadera
 9. Det var svårt, men till slut fick jag ihop en tematrio

  SvaraRadera
 10. Knepigt tema, men här är min trio: http://evacecilia.wordpress.com/2009/12/07/tematrio-sjukdomar/

  SvaraRadera
 11. Her er min tematrio :) Min liste kunne forøvrig vært på 10-12 bøker, men jeg nøyet meg med tre i denne omgang, hehe

  SvaraRadera
 12. Min tematrio är klar nu- lite sent men dock...

  SvaraRadera
 13. Spännande tema. och otroligt så många bra lästips man får av att kolla in alla trios. Och så många böcker som jag minns att jag läst och tyckt om...

  SvaraRadera