tisdag 8 december 2009

Inezza Prinsessa

Inezza Prinsessa, text av Elin Walte, illustrationer av Frida Wannerberger, utgiven av Vombat Förlag.

Prinsessan Inezza är en prinsessa av annorlunda sort, hon bestämmer själv vad hon vill göra, hon är aktiv och hon har kort stubin. Inezza har en vild häst, hon brukar slåss mot drakar och hon älskar att äta glass. Hon är också uppfinningsrik och hjälpsam. När månen och solen känner sig ensamma för att de aldrig kan prata med varandra, bygger Inezza en rymdfarkost och hjälper dem lösa problemet. I rymden stöter hon på ett farligt monster, men det är ingen konst för Inezza att tämja det. Efter lite andra svårigheter på färden kommer Inezza tryggt hem till mamma.

Berättelsen är skriven på rim och har en del luriga, kluriga ordvändningar, som dotter gillar. Även illustrationerna får godkänt av dottern, de är annorlunda och spännande med sin kontraster mellan mörkt och ljust.

Min enda invändning mot boken riktar sig mot en enda sak: beskrivningen av Inezza som annorlunda. Inezza tycks vara en ganska typiskt prinsessa i mina ögon, hon är ganska lik den som regerar i vårt hus. För övrigt är det en bra bok som passar att läsa för barn i ålder 3-6 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar