tisdag 1 december 2009

Raga

Raga. Att nalkas den osynliga kontinenten av Jean-Marie Gustave Le Clézio, utgiven av Elisabeth Grate Bokförlag, 2008.

Raga är en berättelse, sprängfylld av myter och legender, om en osynlig kontinent och om folket som lever på öarna. Författaren väver samman sina egna erfarenheter av att besöka ön med en berättelse om hur de första människorna, genom att trotsa havet, kom till ön. Samtidigt får läsaren ta del av historiska fakta om kolonisationens övergrepp och dagens hälsoproblem. Raga belyses på många olika sätt, men ön drar sig trots detta undan och tycks inte riktigt vilja medverka i berättelsen. Öns väsen låter sig inte så lätt fångas och beskrivas, kanske kan det bara anas i flykten.

Le Clézios styrka är som alltid det exakta, poetiska språket. Framför allt kommer detta till sin rätt då författaren berättar om urgamla myter, som tycks få nytt liv av hans ord. Myterna är dock inte bara vackra, emellanåt är de finurligt humoristiska:
När de sex bröderna hade blivit stora bodde de i ett manshus. En dag sade Barkulkul: Vi kommer alla att dö och vi har ingen som lever vidare efter oss. För att vår ras ska överleva måste vi skapa en varelse av annat slag. Låt oss gå och plocka kastanjer. De gick in i skogen och återvände med ett helt förråd av kastanjer. Låt oss rosta kastanjerna på elden, sade Barkulkul. Låt oss skala kastanjerna, sade han sedan och de skalade dem. Låt oss äta kastanjerna, sade han därefter och de åt av dem. Sedan tog Barkulkul en kastanj, kastade den på sin femte bror och träffade hans penis. Brodern brast i gråt, försökte rycka loss frukten men den satt stadigt fast och när han slutligen fick bort den följde testiklarna med. Så förvandlades han till kvinna.
Trots sin blygsamma format på 114 sidor innehåller berättelsen om Raga många dimensioner. Författaren beskriver kolonisationens grymhet och "blackbirding", ett slaverisystem som innebar att melanesierna tvingades eller lurades till slaveriarbete på bomullsfälten i Australien.
"Söderhavsöarna har inte bara varit drömmarnas skräpkammare utan också rovdjurens mötesplats."
Även nutida svårigheter för den unga nationen Vanuatu berskrivs, aids har stor spridning på öarna och kvinnorna har haft en mycket låg ställning. Kvinnornas situation har dock förbättrats de senaste åren, tack vare kvinnorättskämpen Charlotte Wèi Matansuè, Le Clézios vägvisare på ön. Hon har lyckats få till stånd en uppgradering av kvinnornas arbete och deras mattor är nu en gångbar valuta på öarna.

Sammantaget är Raga en intressant berättelse om en del av världen jag inte tidigare visste mycket om. Läsningen gav mig både ny kunskap och nyfikenhet att lära mer om regionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar