torsdag 3 december 2009

Månadssummering - November

Tre romaner från Afrika, två engelska klassiker, fjolårets Nobelpristagare, en charmig tysk och en surrealistisk Kafka blev läsresultatet denna månad. Helt godkänt.


Upptäckten av currywursten av Uwe Timm.

Det här är berättelsen om en ny maträtt och en romantisk historia om kärlek med udda förtecken. Handlingen utspelar sig i slutskedet av andra världskriget. En äldre kvinna och en yngre man träffas av en slump och inleder ett kärleksförhållande. Mannen deserterar för att stanna hos kvinnan, som gärna vill ha honom hos sig så länge som möjligt. Vemodigt, charmigt och roligt.


Allt går sönder av Chinua Achebe.

Allt går sönder skildrar hur den traditionella stamkulturen slås sönder av de vitas kolonisation. Vi får följa en man som inte förmår anpassa sig till de nya villkoren och som därmed är dömd att gå under. Det här är en fantastisk, osentimental skildring av en dödsdömd kultur och ett nyanserat porträtt av en rigid, härsklysten man. Lättläst och intressant.


En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie.

En halv gul sol är en episk berättelse, som utspelar sig under de dramatiska år då staten Biafra bildas. Romanen är omfångsrik, både till sidantal och djup. På ett nyanserat sätt beskrivs den politiska situationen i Nigeria, samtidigt som vi får följa en fängslande berättelse om två systrar från den intellektuella medelklassen och en ung, fattig man från en liten by.


Svindlande höjder av Emily Brontë.

Svindlande höjder är en klassisk, tragisk kärlekshistoria berättad av två olika berättarröster. Den unge, föräldralöse Heathcliff hittas som barn på gatan och uppfostras av familjen Earnshaw. Han blir tidigt kär i fostersystern Catherine och bitter fiende till fosterbrodern Hindley. Svindlande höjder är en berättelse om passionerad kärlek, brinnande hat och försoning.


Stolthet och fördom av Jane Austen.

Stolthet och fördom är en klassisk, historisk kärleksroman, som utspelar på landet i England där Mr Bennet, hans fru och deras fem döttrar bor på godset Longbourn. Mrs Bennets enda mål i livet är att hennes döttrar ska bli lyckligt gifta med rika män, och hon gör allt för att så ska ske. Döttrarna har dock en del att säga till om själva, och förvecklingar uppstår inte sällan.


Min sons historia av Nadine Gordimer.

Min sons historia skildrar på djupet hur människor berörs av varandra på både gott och ont. Stor del av berättelsen får vi ta del av via sonens upplevelser. Relationen mellan honom och fadern, en talesman i kampen mot apartheid, förändras drastiskt den dag den tonårige sonen inser att fadern har en vit älskarinna. Vackert språk och många känslomässiga nyanser.


Raga av J-M G Le Clézio.

Raga är en berättelse, sprängfylld av myter och legender, om en osynlig kontinent och om folket som lever på öarna. Författaren väver samman sina egna erfarenheter av att besöka Raga med en berättelse om hur de första människorna, genom att trotsa havet, kom till ön. Samtidigt får läsaren ta del av historiska fakta om kolonisationens övergrepp och dagens hälsoproblem.


Processen av Franz Kafka.

Processen är en surrealistisk roman som handlar om Josef K, som en morgon häktas utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. Vi får därefter följa Josef K:s svåra väg genom domstolarna och det absurda rättssystemet. Man kan tolka romanen som en symbolisk beskrivning av individens rättslöshet eller som en en allegori över livets obegriplighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar