tisdag 22 december 2009

Årets bästa, enligt dottern

Dottern vill blogga om årets favoriter och det får hon så klart. Jag har dock i viss mån påverkat hennes val utifrån vad hon gillat under hela året, eftersom hon själv snöar in på ett par böcker åt gången. Alla böckerna passar förskolebarn i ålder 3(4)-6 år.


 Grodan och kärleken av Max Velthuijs.

Det här är en alldeles bedårande kärlekshistoria om en grön groda, som blir kär i en vit anka. Andra har synpunkter på att de inte har samma färg, men det bryr sig inte grodan om. Däremot har han svårt att ta mod till sig och berätta för ankan att han älskar henne. Till slut väljer han en drastisk metod för att imponera på henne. En viktig, enkel bok med färgglada och lustfyllda bilder.


Händiga Hanna lagar bilen av Knutsson/Adbåge.

Pappa och Hanna är ute och åker bil, när plötsligt bilen går sönder. Som tur är får de hjälp av Team Vraket, ett gäng som kör folkrace. I Team Vrakets verkstad hjälper Hanna till att laga bilen, vilket fyller henne med sprudlande fixa-färdigt-glädje. Hanna är en kavat, nyfiken och uppfinningsrik tjej, en bra förebild. Berättelsen är lättläst och bilderna färgglada och roliga.


Mamma Mu får ett sår av Wieslander/Nordqvist.

Den här Mamma Mu-boken innehåller stor dramatik; olyckor, blod och omplåstring. Berättelsen handlar om att ställa upp för andra och försaka det man själv vill ha. Den handlar också om det svåra i att erkänna att man gjort fel. Det bästa med Wieslanders böcker är att de är mer än bara roliga, utan att de blir pekpinnar. Viktiga ämnen behandlas i böckerna på ett lekfullt, lustfyllt sätt. Underbara, uttrycksfulla illustrationer.


Boken om Stina av Lena Anderson.

På somrarna bor Stina hos sin morfar på en skärgårdsö. Tillvaron på ön är idyllisk och handlingen kretsar kring vardagen. Skildringen av den nyfikna och kreativa Stina och den varma relationen mellan henne och morfadern är mycket fin. Stina är precis lagom kavat, lagom rädd och lagom företagsam. Sidorna innehåller relativt lite text och generöst med härliga akvarellbilder.


Harens årsbok av Helena O Heshmatpasand.

Harens årsbok utgår från den välkända årstidsdikten: "Januari börjar året, februari kommer näst..." I boken får vi följa Haren och hans vänner under ett år och ta del av årstidernas växlingar och firandet av helgdagar. Texten är relativt begränsad, mycket lättläst och på rim. Illustrationerna är mycket fina; de är färgrika, detaljerade och fängslande. Boken passar mycket bra till barn som vill lära sig årstider och månader.


Tyranno av Murray Brodin/Bettina Johansson.

En alldeles vanlig morgon när Sarah vaknar ligger det en Tyrannosaurus rex bredvid henne i sängen. Han följer Sarah hela dagen och ställer till med en hel del ofog. Hela boken präglas av genus- och mångfaldsperspektiv, utan att detta skrivs oss på näsan. Sarah är en rolig förebild för många barn, hon är busig och uppfinningsrik. Att skapa en dinosaurie att skylla på är klokt i en värld fylld av krav. Text på rim och fantastiska illustrationer.


 Mormor & Morfar av Cecilia Rihs/Pia Niemi.

Mormor & Morfar handlar om ett äldre par, som varje dag ger sig ut på nya äventyr. Boken är fylld av fart, bus och roliga episoder. Detta är en mycket bra bok att börja med vid övergången till kapitelböcker. Här finns mycket bilder och en lättläst, rytmisk textmassa, som är precis lagom för ett barn på 4-5 år. Illustrationerna är mycket detaljerade, färgglada och hysteriskt roliga.


Kalle som lucia av Skåhlberg/Dahlquist.

Kalle drömmer om att få vara Lucia. Och det ser ut som om Kalle ska kunna få sin önskan uppfylld, ända tills rektorn beslutar att man inte får ändra på traditionerna. Kalles föräldrar stöttar honom och går till rektorn för att protestera. Men i slutändan blir det Kalles egen list och en hjälpsam kamrat som kommer att styra över skolans Luciafirande... Härlig berättelse, som handlar om att man måste få vara sig själv, och uttrycksfulla bilder.


Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum.

Detta är en spännande, magisk berättelse om den ängsliga Gittan, som tappar bort barnen och fröknarna i skogen då dagis är på utflykt. Ställd inför det otäcka finner Gittan sitt mod och förmår övervinna sin rädsla. Detta tidlösa tema gör att boken uppskattas av både barn och vuxna. Texten är barns-lik, kaxig, rolig, illustrationerna är moderna, expressiva, suggestiva.


Törnrosa (bilder) av Lena Sjöberg.

Det här är en mycket fin utgåva av den gamla sagan om prinsessan som stack sig på en slända och sov i hundra år. Språket är gammaldags, vilket passar berättelsen perfekt. Handlingen är lagom spännande för en fyraåring, som är lite rädd för häxor och förtrollningar. Illustrationerna är fantastiskt vackra konstverk, som väcker barns nyfikenhet och sinne för skönhet.

3 kommentarer:

  1. Fina böcker. Grodboken har varit en favorit här också av och till (vi har den på originalspråket holländska, och där heter den "Grodan är förälskad"). Törnrosa har vi också läst till leda här, men jag har fått för mig att det är för att det finns en katt med på en av bilderna i vår utgåva som dottern gillar den så mycket. Mamma Mu är också populär här, och Gittan har jag läst, och gillat, men dottern har ännu inte blivit förtjust.

    Jag ska definitivt kolla in Hanna-boken och Stina-boken under året som kommer.

    SvaraRadera
  2. Tyranno ska jag köpa till grabbarna. De gillade Maskerad av samma författare. Grodboken kan också vara något!

    SvaraRadera
  3. Jag tror att dottern gillar Törnrosa mest för de vackra bildernas skull. Gittan blev inte en favorit förrän dottern fyllt 4, då tog hon mer till sin humorn i böckerna. Din tös är väl lite yngre, men hon växer i dem under året Vixxan :-)

    Det tror jag blir bra Lilla O :-)

    SvaraRadera