torsdag 31 december 2009

Den heliga natten

Den heliga natten och andra julberättelser av Selma Lagerlöf, illustrationer av Inger Rydén.

Den här lilla novellsamlingen innehåller sex berättelser med varierande julteman. Den heliga natten och Flykten från Egypten utspelar sig i "Österlandet" och berättar om Jesu födelse och om hur Josef, Maria och Jesus flyr undan kung Herodes' dödsdom över alla gossebarn. Båda berättelserna handlar om de mirakel som uppstår när människan verkligen tror på Guds ord.

Gudsfreden, Frid på jorden, Lyktan och Legenden om julrosorna utspelar sig i Sverige. Även de här novellerna handlar om vikten av att tro, med också om att ödmjuka sig inför Gud, stå vid sitt ord och hålla fred under julen.

Liksom i alla Selmas berättelser finns kärleken med som en vägledande kraft, övernaturliga händelser vävs in i det vardagliga livet och den som försyndar sig mot Gud blir straffad. I den här novellsamlingen blir det tydligt hur snabbt och, till synes, enkelt Selma skapar stämningsfulla scener, engagerande människoöden och spännande handling. Huvudpersonerna skildras med nyanserade karaktärsdrag och Selma låter dem stå sitt kast, om de bryter mot Guds lagar.

Själv är jag mest förtjust i den vemodiga, vackra berättelsen om den stora palmen som böjer sig inför det lilla Jesusbarnet och känner igen den största konungen. Det är ett intressant berättartekniskt grepp att låta palmen föra ordet och jag tycker om budskapet om den beskyddande Guden: "För vilken av våra fiender ska vi rädas, då din styrka skyddar oss?"

Den här boken har lästs i samband med Ord och inga visors utmaning att läsa Selma Lagerlöf i jultid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar