onsdag 9 december 2009

Vad vill du, Jenny?

 Jenny är jag helt uppslukad av berättelsen. Jag känner dock ofta att jag vill ruska om Jenny så att hon inte låter sig bli indragen i andra människors problem. Det kommer inte att sluta väl om hon inte får klart för sig vad hon själv egentligen vill. Den här romanen är utgiven år 1911, men den känns förvånadsvärt modern. Jag kan förstå att Sigrid Undset fick utstå en del kritik för sina "osedliga" romaner, i Jenny finns personer som öppet har sexuella förhållanden innan giftermålet och inte ens anser att det är syndigt. Det, ni!
Halvvägs in i

6 kommentarer:

 1. Det er jo dette at ho sjølv ikkje riktig veit kva ho vil, som gjer at eg liker denne boka så godt. Jenny er litt sånn tragisk kvinneskikkelse, men ikkje på ein patetisk, offeraktig måte. Meir på ein sånn realistisk og menneskeleg måte. Eg får veldig sympati for Jenny, og eg blir vanlegvis irritert på tragiske kvinnelege romanskikkelsar.

  SvaraRadera
 2. Jag blir också lätt irriterad tragiska kvinnoporträtt, medan Jenny gör mig mer ledsen och frustrerad, naturligtvis för att jag känner igen saker hos henne i mig själv. Eller i alla fall i den jag en gång var. Jenny skulle behöva en terapeut och jag skulle gärna hoppa in i boken om jag kunde.

  SvaraRadera
 3. Eg har sitte siste timen, sidan eg las innlegget ditt og prøvd å finne ut kva det er som gjer at Jenny er annleis enn dei tragiske kvinneskikkelsane som irriterer meg, men eg klarer ikkje heilt å sette fingeren på det. Det er noko i henne som minner meg og meg også. Ho er liksom i så stor grad eit heilt menneske, med svakheiter som overtar for styrkene hennar, og styrker ho ikkje ser. Men korfor liker eg eigentleg Jenny så godt? Eg lurer på om eg må lese boka om igjen, for å finne ut av det.

  Eg hadde også lyst til å hoppe inn i boka og snakke med henne. Aller helst reise til Roma på 1900-talet og vere der, saman med henne. Eg trur ho kunne trengt ei god venninne, i det minste.

  SvaraRadera
 4. Jag är säker på att den här boken kan läsas många gånger. Jag har nu inte så mycket kvar och jag tycker också så mycket om Jenny.

  SvaraRadera
 5. Jag förstår nu precis varför du känner så varmt för denna bok. Den får högsta betyg av mig. Nu ska jag försöka recensera den, utan att avslöja handlingen för mycket.

  SvaraRadera
 6. Det er vanskeleg trur eg. Å anmelde boka utan å seie for mykje om handlinga. Eg har i alle fall ikkje fått det til ennå. Så eg forteller bare at eg liker ho veldig godt.

  SvaraRadera