fredag 4 december 2009

Nobel-alfabetet - F

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven F.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. Flugornas herre av William Golding har de flesta av oss läst, många kanske i lite för unga år att verkligen uppskatta boken. Den handlar om en grupp pojkar som överlever en flygplanskrasch om hamnar på en öde ö. Alla vuxna har omkommit. En av pojkarna utses till hövding och man försöker hitta ett sätt hålla ihop och få allt att fungera. Sakta men säkert börjar dock andra röster höras, röster som förespråkar den starkares rätt.

Golding fick Nobelpriset 1983.

Akademiens motivering:

"för hans romaner som med den realistiska berättarkonstens åskådlighet och med mytens mångtydiga allmängiltighet belyser mänskliga villkor i dagens värld."


2. Färden genom mangroven av Maryse Condé utspelar sig under en natt, invånarna i en liten by samlas till likvaka. I tur och ordning får vi höra dem berätta om sina liv och om den döde, främlingen Francis Sancher. Författarens språkliga briljans kommer till uttryck genom alla olika personer hon ger röst åt. Berättelsen är mångfacetterad, dramatisk och fängslande, den skildrar kärlek och hat, vidskepelse och förtryck. I romanen får vi lära känna många av byns invånare och vi får följa en del av dem flera generationer bakåt i tiden. Fram träder ett samhälle med stor misstänksamhet och främlingsfientlighet, ett samhälle som präglas av tro på övernaturliga krafter och högst realistisk kolonisation. Naturelementen i miljön skildras detaljerat, vilket verkligen ger berättelsen en exotisk prägel; men den skulle lika gärna kunnat utspela sig i en liten svensk bruksort.


Min motivering:

"för en mångfacetterad skildring av det unika och det genrella."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

4 kommentarer:

 1. "Min" nobelpristagare är "uppe" nu.

  SvaraRadera
 2. Det satt hårt inne, men nu finns en författare och en bok på F hos mig!

  SvaraRadera
 3. OBS! Det är inte så att jag backar ur - men jag ger nästan upp på "F". Fortsätter att fundera.

  HAr tyvärr ett jobb som håller på och äter upp mig just nu käns det som. När det blir mer lugn flyter nog någon idé upp!

  SvaraRadera