söndag 27 december 2009

Är hälften godkänt?

Jag undrar allt om jag verkligen ska ge mig själv godkänt i Martinas utmaning om Klassiska kvinnor. Hälften av böckerna blev lästa, det känns inte riktigt bra. Men jag har inte så stor lust att läsa vare sig Middlemarch av George Eliot eller Cranford av Elizabeth Gaskell, de känns inte som böcker i min smak. Men kanske jag så småningom ska läsa dem för min bildnings skull ;-)

Däremot hade jag gärna velat läsa Fredrika Bremers Hertha, den "första feministiska romanen i svensk litteratur". Det var bara en miss i tidsplaneringen som utgjorde hinder för att läsa den.

De böcker jag läste var Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén, Agnes Grey av Anne Brontë och Pengar av Victoria Benedictsson. Av dessa tyckte jag bäst om Pengar, framför allt är det Victoria Benedictssons djup och nyansrikedom i personskildringarna jag uppskattar.

Nästa år har Martina en utmaning med liknande tema, Skrivande svenskor 1900-1950, den ska jag försöka att mer troget delta i. I denna utmaning planerar jag att läsa:

Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf, Pennskaftet av Elin Wägner, Droppar i folkhavet av Maria Sandel, Den blå rullgardinen av Agnes von Krusenstjerna, Sallys söner av Moa Martinson och Hitom himlen av Stina Aronsson.

4 kommentarer:

 1. Det var ju helt ok att hoppa av och på som man ville. =)

  Jag har läst 3 av 5 i Theresans nobelpristagarutmaning, och 4½ (dvs. jag är inte klar med Blindheten än) av 8 i Jorden Runt-utmaningen. Nästa år ska jag verkligen försöka att läsa alla 5 respektive 8 i båda utmaningarna.

  SvaraRadera
 2. Jag läset Rosen på Tistelön, Agnes Grey och Cranford.. Så jag är väl inte godkänd då heller. Men det är ju åtminstone en insats! =)

  SvaraRadera
 3. Vi får väl lov att godkänna oss för insatsen i alla fall då :-)

  SvaraRadera