tisdag 1 december 2009

Jorden Runt - Västeruropa

Det är dags att resa vidare och nu är vi hemma i västra Europa igen. Planerade lässtopp görs i Norge, Portugal och England. Hoppas böckerna kommer att passa er. Nedan följer korta beskrivningar av böckerna, de är som vanligt lånade från förlagen och bokhandeln.

Ut och stjäla hästar av Per Petterson (Norge)

Sommaren 1948 bor Trond och hans far på en fäbod vid en älv nära gränsen till Sverige. En sommar med trädfällning, timmerflottning, hästar, hö, värme, regn, vilda pojklekar, pubertal kåthet - och det mörka stråket av död och svek. Trond är femton år. Det han upplever de sommarveckorna kommer att prägla hela hans liv. Mer än femtio år senare flyttar han till ett litet avsides liggande hus vid en insjö, tillsammans med sin hund. Här försöker han bygga sig en ny tillvaro, långt borta från det liv han nyligen levde som stadsbo och företagare. Drömmen för honom har alltid varit att leva ensam på ett ställe som det här. Det finns egentligen bara en sak som nu kan rubba hans jämvikt: andra människor, och de frågor och minnen som följer med dem. Och det är just vad som sker: hans ensamhet bryts. Hans närmaste granne visar sig vara en annan skadskjuten gammal man, någon han kände från förr, och som han är tvungen att förhålla sig till. Sommaren 1948 börjar att plåga honom, och kanske är det för sent att försona sig med det förflutna.

För Ut och stjäla hästar, som blivit Per Pettersons stora genombrott både kommersiellt och kritikermässigt, har han fått två av de tyngsta litterära utmärkelserna i Norge: Kritikerprisen och Bokhandlerprisen.

Blindheten av José Saramago (Portugal)

Vad händer med ett samhälle när en plötslig blindhet utan påvisbara fysiologiska orsaker sprider sig bland befolkningen? Ögonläkaren som undersöker den först drabbade bländas, liksom alla hans patienter i väntrummet. De blinda, som blir allt fler, spärras in på ett sjukhus. Förhållandena förvärras och kampen om maten hårdnar. En person förblir dock seende -läkarens hustru: "Ni vet inte, ni kan inte veta vad det är att ha ögon i en värld av blinda, jag är ingen drottning, nej jag är helt enkelt den som föddes att se fasorna, ni känner dem och jag ser dem ..." Blindheten är en roman om nedstigningen i ett helvete alltför likt vår egen värld.

Men José Saramago hyser ändå hopp om att vi en dag ska leva i solidaritet och värdighet, att vi en dag ska se igen ...

Mrs Dalloway av Virginia Woolf (England)

Mrs Dalloway är en förtjusande kvinna med något fågellikt över sig, lätt och livlig. En sårbar, lyssnande kvinna, fångad i ett nät av plikter - främling för sin omgivning och ändå alltid i centrum. Denna sommarmorgon i början av tjugotalet är hon tidigt ute för att köpa blommor - i kväll skall hon ha sin stora fest. Londons puls slår redan hastigt: Big Bens dånande klockslag, bussar, bilar människor från jordens alla hörn. Det blir kväll - och dags för Clarissa Dalloways fest som hon ordnat för att stödja sin förträfflige man i hans politiska karriär. Huset skall fyllas med framstående gäster. Hit kommer också Peter Walsh, hennes ungdomskärlek, som oväntat dyker upp efter många år i Indien. Peter - fylld av en sällsam bävan, en oerhörd förväntan inför mötet med Clarissa.

Virginia Woolf, en av förnyarna av 1900-talsromanen, fortsätter att fascinera nya generationer av läsare med sin starka personlighet och sitt tragiska livsöde.

9 kommentarer:

 1. Här har jag för första gången på resan en chans att göra full läspott. Ut och stjäla hästar och Mrs. Dalloway har jag redan läst (det senaste året) och Blindheten påbörjades igårkväll :-)

  SvaraRadera
 2. Jag har insett att Mrs Dalloway får vänta för min del :-)

  SvaraRadera
 3. "Blindheten" är en hemsk, men fantastisk, roman. Vilket bra val!

  SvaraRadera
 4. Mrs Dalloway har läst och blev väldigt förtjust i, likaså Ut och stjäla hästar. Vet inte om jag orkar med Blindheten i detta vintermörker.. Men Saramago är en intressant författare, tyckte mycket om Alla namnen.

  SvaraRadera
 5. Jag har läst Blindheten och Mrs Dalloway och nu även Ut och stjäla hästar. Men jag väntar med att lägga ut den så länge.......

  SvaraRadera
 6. Nu har jag läst ungefär en fjärdedel av Saramago, den är fantastisk!

  SvaraRadera
 7. Jag läste ju dessa två böcker 2003 så jag har helt sonika bara klippt in det! Hoppas det är godkänt!

  SvaraRadera
 8. Jag har läst Ut och stjäla hästar som jag varit så nyfiken på! Jag ska även läsa Pettersons nya har jag tänkt!
  Är snabb med att länka men ett tu tre glömmer jag bort det i all adventstid!

  SvaraRadera
 9. Självklart tar man med även äldre recensioner, om man har sådana. Jag brukar ju posta om mina, med kommentaren att de är i repris.

  SvaraRadera