tisdag 8 december 2009

Allt om böcker

Det finns ju mycket man kan säga om böcker, och det mesta har jag försökt säga här. Det här är mina betraktelser över allt om böcker, helt enkelt. Här finns billiga böcker, vackra böcker, sköna böcker och böcker med ny, fin form. Här finns också oläsliga böcker, men faktiskt inga fula böcker. Jag har svårt att tycka att några böcker är fula. Vad tycker ni?

Billiga böcker
Jag älskar naturligtvis idén som ligger till grund för En bok för alla; de "bedriver ett läsfrämjande arbete där syftet är att öka läsandet speciellt bland läsovana grupper, och att främja bra litteratur". Trots en hel del svårigheter de senaste åren ges fortfarande många pärlor ut här, och det dessutom oerhört billigt. I min senaste Bokusbeställning fanns fyra EBFA-böcker med: Drakarna över Helsingfors av Kjell Westö, Tiden det tar av Hanne Ørstavik, Rotlös av Tsitsi Dangarembga och Leka tre av Carin Wirsén.

Vackra böcker
Nåja, vissa saker tål väl att upprepas. Jag tycker att förlaget som ger ut i särklass vackrast böcker är Elisabeth Grate Förlag. Stilen är stram, enkel och klassisk. Även Brombergs Nobellklassikerserie är en favorit hos mig, både för innehållet och utseendet.

Sköna böcker
När det gäller sköna böcker, d v s böcker som är bekväma och sköna att hålla i handen finns det två förlag, som gjort detta till en konst i sig; Thorén & Lindskog och Sekwa. Jag läser just nu Mjölk och kol av Rolf Rothmann, vars glatta omslag närmast smeker min hand under läsningen. För att vara säker på att jag inte minns fel testade jag att lägga Igelkottens elegans av Muriel Barbery i handen, och den gjorde sig genast hemmastadd där. Jag vet faktiskt inte riktigt vad de här förlagen gör med sina böcker, men det har avsedd verkan.

Omformatterade böcker
Leopard Förlag har förändrat formen på en del av sin utgivning och jag tycker mycket om de små böckerna som är mer kvadratiska till formen. Av Maryse Condé har jag två fina, läsvänliga böcker; Färden genom mangroven och Desirada.

Oläsliga böcker
Tyvärr finns det också utgåvor jag inte har något snällt att säga om, helt enkelt för att jag inte kunnat läsa böckerna. Vad är det som får Natur och Kultur att ge ut sina klassikerpocket med så liten stil att böckerna är oläsliga? Middlemarch av George Eliot är en otymplig bumling på dryga 900 sidor, i den pyttigaste stil man kan tänka sig. Dessutom är trycket ganska dåligt. Och Albert Bonniers Delfinutgåva är inte bättre den. De vackra böckerna i von Krusenstjernas Pahlensvit är skrivna med jätteliten text och trångt radavstånd. Lika illa är det med Livet en bruksanvisning av Georges Perec. Omöjliga att läsa med bekvämlighet för människor över 40.

2 kommentarer:

 1. Nästa vecka kommer bokklubben som jag är med i hem till mig. Tills dess skall jag ha kommit på fem till sex böcker att föreslå för de andra. Har du någon bok som du skulle rekommendera att vi läste?

  Juliga hälsningar från
  /Lilla a

  SvaraRadera
 2. Om ni är helt vanliga människor som gillar att läsa vill jag föreslå "En halv gul sol" av Chimamanda Ngozi Adichie. Du kan söka efter med info om den på bloggen.

  Om ni är intresserade av ganska avancerad, lite mer svårläst litteratur vill jag föreslå "Om natten i Chile" av Robert Bolaño.

  SvaraRadera