onsdag 30 december 2009

Väggkalender med mansgrisar


Månadens manshora av Liv Strömquist, utgiven av Ordfront förlag, 2009, format 240x240.

Dags för en ny satirisk, lite elak och vansinnigt rolig Liv Strömquistkalender. 2010 års kalender heter Månadens manshora och i den presenterar Liv, via serierutor, tolv lösaktiga historiska eller samtida män. Bland manshororna hittar vi bland annat Prins Albert, Mao Tse-Tung, Niklas Strömstedt, Charlie Sheen och (min favorit) Paulo Coelho.

Läsare av denna blogg vet redan att Paulo Coelho inte är i min smak litterärt (jag har tidigare kallat hans alster för tramsandlig prettosmörja). Jag måste medge att jag därför tycker allra mest om när Liv raljerar över det naiva i hans carpe diem-filosofi och det gubbsjuka i hans beskrivningar av de unga kvinnliga huvudpersonernas stora sexuella aptit.Att plocka fram några populära och/eller mäktiga medlemmar ur patriarkatet och uttala sig kränkande om dem utifrån deras sexuella eskapader är naturligtvis vansinnigt roligt just för att detta är vad (vissa) män med makt gör mot kvinnor på regelbunden basis. Det känns rätt skönt att ibland ge igen med samma mynt.

Det enda problemet med Månadens manshora är att jag bara har ett exemplar av den. Jag hade ju tänkt ge den till min otursförföljda singelgranne för att hon åtminstone skulle kunna akta sig för tolv av de män hon inte bör satsa på. Men jag vill ju gärna ha kalendern själv också...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar