torsdag 17 december 2009

Julklappstips för bilderboksbläddraren

Pettters och Lottas jul, av Elsa Beskow.

Första julen hos tant Brun, tant Grön och tant Gredelin blir Petter och Lotta mycket förvånade över allt som ska fejas och förberedas. Att baka pepparkakor är en av de trevligaste göromålen. På julafton kommer Julbocken med paket till barnen och tant Gredelin berättar att Julbocken egentligen är en förtrollad prins. Under våren och sommaren letar barnen efter prinsen för de vill att han ska ha med julklappar till tanterna och till farbror Blå nästa jul. Nästa julafton är det många som blir överraskade. Det här är en klassisk, tidlös saga som är helt underbar. Allt är idylliskt och alla är generösa och hjälpsamma. Både mamman och dottern i huset tycker mycket om de vackra teckningarna och den lagom spännande berättelsen.


Kalle som lucia, text av Anette Skåhlberg, illustrationer av Katarina Dahlquist.

Kalle drömmer om att få vara Lucia. Han vill vara magisk, strålande och vacker, precis som alla Lucior är. Men han blir motarbetad av en konservativ rektor, som absolut inte vill att några traditioner ska förändras. Som tur är stöttar Kalles mamma och pappa honom, men i slutändan blir det Kalles egen list och en hjälpsam kamrat som kommer att styra över skolans Luciafirande. Det här är en jättefin genusmedveten bok som handlar om att man måste få vara sig själv. Dottern tycker mycket om både text och bilder, mamman är nöjd med budskapet.


Sagolik jul - en antologi.

I Sagolik jul finns något som passar de flesta i familjen. Den innehåller fina julberättelser, recept på smarrigt julgodis, texter till våra käraste julsånger och pysseltips. Boken innehåller sex längre berättelser: Labans och Labolinas jul, Jul i Bullerbyn, Familjen Nalle firar jul, Babar och jultomten, Ruben och Vi har så roligt när vi har jul (Lotta på Bråkmakargatan). Den här boken har en väl utvald samling av juliga berättelser, som passar barn i ålder 3-6 år. Dottern på fyra år tycker mycket om alla berättelserna och hon har bestämt slagit fast att det är en "blandbok". Man får mycket jul för pengarna, tycker den ekonomiskt sinnade mamman. Blandningen av traditionella, stämningsfyllda berättelser och moderna, lite mer humoristiska är perfekt.


Finn mer tips på bilderböcker med julteman från fjolårets inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar