fredag 4 december 2009

Julklappstips för boklyssnaren

Här kommer några tips på riktigt bra ljudböcker att ge till någon ni tycker om i julklapp. Inläsningarna av alla de här böckerna är mycket fint gjorda.

Ut och stjäla hästar av Per Petterson.

Den 67-årige Trond har dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. Han försöker bygga upp en ny tillvaro i lugn och ro, långt borta från livet som stadsbo och minnena av den avlidna hustrun. I byn träffar han dock en man från barndomen och hågkomster från en mycket speciell sommar, den sista sommaren med fadern, gör sig påminda. Romanen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Språket är vackert, stämningen lågmäld och melankolisk och miljöskildringarna sensuella. Underbar uppläsning av Rolf Lassgård.


Mig äger ingen av Åsa Linderborg.

Det här är Åsas berättelse om hennes uppväxt med en ensamstående pappa, en ensamstående pappa med alkoholproblem. Romanen är en osentimental skildring av en torftig barndom och en kärleksförklaring till en pappa som gjorde sitt bästa, trots begränsningar i föräldraförmågan. Pappan Leif var den unga lokala fotbollsstjärnan, som gifte sig tidigt och började arbeta på fabriken, precis som hans far före honom. Men arbetet på en fabrik är nedbrytande, både fysiskt och själsligt. Och hur ska man hantera att både vara stolt över att vara en god arbetare och att hata arbetet? Värd att läsas både för dess innehåll och dess litterära kvalitéer. Fin uppläsning av Katarina Ewerlöf.


Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde.

Om samhällets ytlighet och vurm för skönhet och ungdom handlar denna klassiker, som först utgavs år 1890 och då möttes av hård kritik och anklagelser att vara omoralisk. Den unge, naive Dorian får sitt porträtt målat av konstnären Basil Hallward och i målarens hem lär han känna den dekadente Lord Henry. När Dorian blir medveten om sin skönhet, önskar han hett att få behålla den. Efterhand märker Dorian att hans önskan uppfyllts, men allt har ett pris. Lysande uppläsning av Rickard Wolff.


Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson.

Kvinnor och äppelträd är Moa Martinsons debutroman. Den refuserades av flera förlag, p g a dess realistiska skildringar och sexuella frispråkighet, innan den slutligen publicerades 1933. Moa var mycket kritisk till den rådande idylliserande bilden av kvinnan och ville beskriva kvinnors liv på ett realistiskt sätt. Idag är hennes debutroman en ofta läst klassiker. Den här romanen skildrar kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går. Inlevelsefull uppläsning av Gunilla Nyroos.


Mannen utan öde av Imre Kertész.

Mannen utan öde är en självbiografisk berättelse om en ung pojkes fångenskap i andra världskrigets koncentrationsläger. Författaren håller läsaren i ett järngrepp genom att konsekvent avstå från känslomässiga utsvävningar och genom att mycket detaljerat beskriva hur upplevelserna i ett koncentrationsläger blir en sorts vardag. Berättelsen har ett stillsamt, återhållet tilltal som förstärker läsupplevelsen. Boken tar upp viktiga frågeställningar kring människans anpassning till vidriga förhållanden och kring människans fria vilja och möjlighet att påverka sin livssituation. Nyanserad uppläsning av Krister Henriksson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar