fredag 11 december 2009

Julklappstips för finsmakaren

Här kommer några julklappstips för den litterära finsmakaren. Gemensamt för alla böckerna är deras fantastiska språk. Det här är romaner som skänker njutning åt den som uppskattar ett språk som står i samklang med, eller kontrasterar fint mot, handlingen.


Den sista läsaren av David Toscana

I romanen gestaltas Mexicos fragmenterade historia, förtryck och en utarmning av folket. Remigio, son till bibliotekarien och byns sista läsare Lucio, hittar en ung, död flicka i sin brunn. Fadern inleder ett sökande efter en förklaring - i böckernas värld. Det här är en roman om längtan, om döden, om litteraturen, skriven på en ren, avskalad prosa, där varje ord är betydelsebärande.


En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz

Denna storslagna roman handlar om det judiska folkets historia, landet Israels födelse och en stor författares barndom. I brytpunkten mellan landets födelse och moderns död står en liten grabb och observerar och försöker förstå. Boken skildrar författarens ursprung, Israels smärtsamma tillblivelse och dagens politiska situation i området.


Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz

Midaqq-gränden är en mustig skröna, fylld av ett sammelsurium av udda karaktärer, livsavgörande handlingar och passionerade känslor. Här finns kärlek, hat, ömhet, svek, vänskap och död inbäddat i kryddiga dofter och uttryckt med ett slingrande detaljerat, religiöst smyckat språk. Romanen är mycket realistisk i sin beskrivning av fattigdom och elände.


Förvandlingen av Franz Kafka

En morgon vaknar Gregor Samsa och upptäcker att han förvandlats till en insekt. Huvudpersonen och läsaren fångas omedelbart i en surrealistisk drömkänsla, där man inte vet vad som är verkligt. Den absurda berättelsen framförs i lättläst, saklig ton. Detta är en fantastisk novell om människans utsatthet, familjens sammanbrott och om samhällelig stigmatisering. Är du lönsam, lilla kryp?


Hjärtdjur av Herta Müller

Handlingen utspelar sig i Rumänien under Ceauşescus förtryckarregim. Hjärtdjur speglar författarens upplevelser av hot, övervakning och repressalier på ett smärtsamt vackert sätt. Romanens fragmentariska, sönderslagna, sönderfallande sammanhang och den ibland svåråtkomliga symboliken åskådliggör hur ett långvarigt förtryck och rädsla påverkar människan.


Afrikanen av J-M G Le Clézio

I Afrikanen berättar Le Clézio om hur han som åttaåring reser till Nigeria för att träffa den far han inte sett sedan han var liten. Fadern har under krigsåren arbetat under oerhört påfrestande villkor i Afrika, vilket skapat en stram, auktoritär hållning. Detta är en mycket fin, nyanserad beskrivning av en komplicerad far-sonrelation. Språket är poetisk och vackert.


Om natten i Chile av Roberto Bolaño

Om natten i Chile handlar om en döende präst som ser tillbaks på sitt liv och försöker förstå, försvara sig och försonas med sitt samvete. Vi får ta del av ett sorgligt människoöde samtidigt som vi också får följa händelserna kring militärkuppen i Chile. Sammanfattningsvis är Om natten i Chile en nattsvart bikt, med tragikomiska inslag, skriven på att makalöst språk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar