fredag 18 december 2009

Julklappstips för bokslukaren

Här följer några tips på bra böcker att ge bort till personer som älskar att läsa berättelser med fängslande handling, fina personbeskrivningar och lättläst språk.


En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie.

En halv gul sol är en klassisk, episk berättelse, som utspelar sig under de dramatiska år då staten Biafra bildas. Romanen är omfångsrik, både till sidantal och djup. På ett nyanserat sätt beskrivs den politiska situationen i Nigeria, samtidigt som vi får följa en fängslande berättelse om två systrar från den intellektuella medelklassen och en ung, fattig man från en liten by.


Den utstötte av Sadie Jones.

I Den utstötte får vi följa två familjer, vars öden griper in i varandra på ett avgörande sätt. Romanen skildrar den förljugenhet som präglar ett samhälle och där allt handlar om att hålla skenet uppe. Här berättas om alkoholism, familjevåld och självdestruktivitet på ett otäckt, realistiskt sätt. I barndomen råkar Lewis ut för en traumatisk upplevelse och han lämnas ensam att hantera sorgen.


Upptäckten av currywursten av Uwe Timm.

Det här är berättelsen om en ny maträtt och en romantisk historia om kärlek med udda förtecken. Handlingen utspelar sig i slutskedet av andra världskriget. En äldre kvinna och en yngre man träffas av en slump och inleder ett kärleksförhållande. Mannen deserterar för att stanna hos kvinnan, som gärna vill ha honom hos sig så länge som möjligt. Vemodigt, charmigt och roligt.


Igelkottens elegans av Muriel Barbery

Igelkottens elegans handlar om två, mycket speciella, huvudpersoner och om hur deras liv flätas samman. Renée är en hyperbegåvad och beläst portvakt i ett fashionabelt Parishus. Paloma är en brådmogen 12-åring som är mycket besviken på sin familj och på livet som helhet. Romanen är förtjusande, charmerande, satirisk, hejdlöst underhållande och allvarsam.


Drottningoffret av Hanne-Vibeke Holst.

Drottningoffret är den avslutande, fristående delen i Hanne-Vibeke Holsts trilogi om kvinnor och makt i dagens Danmark. Romanen kan läsas som en spännande deckare, men den handlar även om världspolitik, terror, extremistgrupper, rasism och starka kvinnor. Bokens styrka är personbeskrivningen av exempelvis Meyer, svagheten är att den greppar över lite väl mycket.


Nattvakten av Sarah Waters

I Nattvakten får vi möta fyra Londonbor, några år efter krigsslutet. Här möter vi Kay, som var ambulansförare under kriget. Vi lär också känna Helen, som lever tillsammans med en kvinna, Julia, och måste dölja detta för omvärlden. Helens arbetskamrat Viv har en affär med en gift man och hennes bror Duncan lever ett mycket trist liv. Alla har de drabbats av kriget på olika sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar