onsdag 30 december 2009

Årsstatistik med tjusig grafik

Under det gångna året har jag läst exakt 100 böcker. Det är ju en smidig siffra att räkna procent på :-) Om någon är intresserad av exakt vad jag läst och vilka betyg jag gett böckerna kan ni läsa mer om det här.

Tidigare har jag läst övervägande andel kvinnliga författare, men i år har männen gått förbi. För att vara exakt har jag läst 51% män och 49% kvinnor under året.

Jag har också läst mindre svensk litteratur det gångna året, jämfört med förra året. Under 2008 var andelen svenska författare 45%, i år har denna siffra sjunkit till 25%.

När det gäller klassiker/moderna klassiker kontra modern/samtida litteratur håller trenden i sig. Ungefär 1/3 av de böcker jag läst under året kan klassificeras som klassiker. Voltaire, Jane Austen, Oscar Wilde, systrarna Brontë, Fjodor Dostojevskij och Charles Dickens är exempel på icke-svenska äldre klassiska författare jag läst under året, bland de äldre svenska kan nämnas Hjalmar Söderberg, Selma Lagerlöf, CJL Almqvist, Emilie Flygare-Carlén och Victoria Benedictson. Jag har även läst en del moderna klassiker under året, skrivna av författare som Camus, Kafka och Chinua Achebe.

Under året har jag läst böcker från många olika delar av världen, vilket var en målsättning inför 2009. (Bilden nedan visar fördelningen av de icke-svenska böckerna).


11% av böckerna är skrivna av nordamerikanska författare, här är de positiva överraskningarna Philip Roth och Alice Munro.

De asiatiska romanerna skrevs av författare från Israel, Palestina, Indien, Kina och Iran. Suad Amirys Sharon och min svärmor tycker jag är oerhört och obehagligt lärorik, jag blev mycket förtjust i Amos Oz och jag läste min första (men inte sista) grafiska roman - Persepolis av Marjane Satrapi.

8% av böckerna skrevs av författare från Egypten, Tunisien, Nigeria och Sydafrika. Jag blev positivt överraskad av Mahfouz och jag tycker oerhört mycket om de två nigerianska romanerna Allt går sönder (Achebe) och En halv gul sol (Adichie).

5% av årets böcker är skrivna av författare från Sydamerika och Västindien. Årets bästa bok är Om natten i Chile av Roberto Bolaño. Jag läste även böcker från Colombia (García Márquez), Mexico (Toscana) och Guadaloupe (Condé), vilka alla är bland årets favoriter.

Från Australien läste jag två böcker, här vill jag framhålla den tyvärr lite bortglömde Nobelpristagaren Patrick White.

Trots målsättningen att läsa författare från hela världen är hela 62% av de lästa, icke-svenska böckerna skrivna av europeiska författare. Jämfört med förra året har denna andel ökat markant. Under 2008 bestod dock den europeiska litteraturen uteslutande av nordiska deckare och brittisk litteratur. I år har jag läst böcker från många olika delar av Europa.Storbritannien är det "land" jag läst flest böcker från, förutom Sverige. Bland de brittiska romanerna finns ovan nämnda äldre klassiker samt en del modern litteratur, t ex av Ian McEwan.

Bland fransmännen finns Nobelpristagarna Camus och Le Clézio, klassiska författare som Voltaire och Françoise Sagan samt moderna författare som Muriel Barbery.

De östeuropeiska länder jag läst böcker från är Ungern, Tjeckien, Ryssland och Rumänien. Bland författarna kan nämnas Herta Müller, Alexandr Solzjenitsyn, Kafka, Dostojevskij och Bulgakov.

De lästa nordiska böckerna är skrivna av författare från Norge, Finland och Danmark. Här finns t ex Nobelpristagarna Knut Hamsun och Sigrid Undset (en av årets höjdpunkter) samt Per Petterson, Sofi Oksanen och Hanne-Vibeke Holst.

Bland de övriga länderna finns författare från Portugal, Tyskland, Italien, Finland och Schweiz. Här finns t ex Nobelpristagarna Hermann Hesse, José Saramago och Heinrich Böll.

Jag är nöjd med att ha breddat mitt läsande både inom och utom Europa. Det var intressant att stifta bekantskap med några östeuropeiska författare och jag upptäckte även att jag tycker mycket om afrikansk och sydamerikansk litteratur. Jag ska försöka att vidmakthålla den här bredden på läsningen även under nästa år.

6 kommentarer:

 1. Ojojoj, vad du har läst Lyran. Verkligt imponerande.
  Nu har jag skrivit om Ut och stjäla hästar:
  http://mikaelastigsdotter.blogspot.com/2009/12/ut-och-stjala-hastar.html#links
  Jag längtar redan tills nästa avfärd!

  God fortsättning!

  SvaraRadera
 2. Verkligen imponerande! Även om jag inte har riktigt samma ambitioner eller intresse av att bredda min läsning i samma utsträckning som du, så är du en stor inspiratör som gör att jag försöker välja mer varierat läsande.

  Tack för 2009! Vårt möte förgyllde mässan. :)

  kram, A

  SvaraRadera
 3. Märkte att jag själv bara läst en fransk och inte någon tysk eller spansk bok i år. Något att förbättra nästa år, bland mycket annat!

  SvaraRadera
 4. Fin statistik! :) Jag tycker det är imponerande att du har läst böcker från alla världsdelar. Själv har jag knappt tagit mig ur Europa i år. ;)

  SvaraRadera
 5. Roligt att du hänger med nästa varv runt jorden också Mikaela.

  Hoppas vi kan ses nästa år också Annelie.

  Tack Ivana, det är ofta du som inspirerar mig.

  Jag har inte heller läst någon spansk, måste genast ta itu med detta Lilla O.

  Tack Linnea, men du har varit i Australien såg jag på din blogg. Du får väl resa med oss nästa år.

  Gott Nytt År till er alla.

  SvaraRadera
 6. Jag har skrivit om Blindheten, som nog blir årets sista bok, och därigenom hamnar jag på en jämn siffra: 120.

  SvaraRadera