fredag 25 december 2009

Sammanfattning - Jorden Runt

Under de senaste åtta månaderna har jag läst med fokus på vår Jorden Runt-resa (även om jag iofs läst annat också). Det som varit mest givande är de diskussioner som ibland blossat upp, då vi tyckt lite olika om böckerna. Det är intressant att få ta del av andras synpunkter. Som researrangör är jag så klart glad att så många följt med på resan, vare sig ni åkte med hela tiden eller har hoppat av och på.

Med några få undantag (Tusen strålande solar, Rabbit-Proof Fence) har de böcker jag läst hållit hög klass. Flera av "reseböckerna" är bland de absolut bästa jag läst i år (Förvandlingen, Om natten i Chile, Allt går sönder, Blindheten, Ut och stjäla hästar). Det visade sig med all önskvärd tydlighet att man hittar fantastisk litteratur utanför Sverige och den anglosaxiska sfären.

Jag färgkodar litteraturlistan på samma sätt som Bokmania. Gröna böcker har jag läst under resan. Röda böcker hade jag läst sedan tidigare. Lila böcker hann jag inte läsa, men vill läsa senare. 19 av böckerna har jag således läst och tre ska jag försöka klämma in under nästa år.

Det blir ju en ny resa nästa år med planerad avfärd 1:a februari. Jag hoppas att ni följer med!

Östeuropa i Maj:
Franz Kafka (Tjeckien) - Förvandlingen
Herta Müller (Rumänien) - Hjärtdjur
Alexandr Solzjenitsyn (Ryssland) - En dag i Ivan Denisovitjs liv

Mellanöstern i Juni:
Abraham B. Yehoshua (Israel) - Kvinnan i Jerusalem
Suad Amiry (Palestina) - Sharon och min svärmor
Khaled Hosseini (Afghanistan) - Tusen strålande solar

Asien i Juli:
Kiran Desai (Indien) - Bittert arv
Gao Xingjian (Kina) - En ensam människas Bibel
Haruki Murakami (Japan) - Norwegian Wood

Oceanien i Augusti:
Doris Pilkington (Australien) - Rabbit-Proof Fence
Patrick White (Australien) - Tant Theodora
Keri Hulme (Nya Zeeland) - Benfolket

Sydamerika och Västindien i September:
Gabriel García Márquez (Colombia) - Översten får inga brev
Roberto Bolaño (Chile) - Om natten i Chile
Maryse Condé (Guadaloupe) - Färden genom mangroven

Nordamerika i Oktober:
Toni Morrison (USA) - Älskade
Philip Roth (USA) - Envar
Margaret Atwood (Canada) - Oryx och Crake

Afrika i November:
Chinua Achebe (Nigeria) - Allt går sönder
Nadine Gordimer (Sydafrika) - Min sons historia
Tayeb Salih (Sudan) - Utvandringens tid

Västeuropa i December:
José Saramago (Portugal) - Blindheten
Virginia Woolf (England) - Mrs Dalloway
Per Petterson (Norge) - Ut och stjäla hästar

4 kommentarer:

 1. Väntar ett par dagar med sammanfattningen. Är färdig med Ut och stjäla hästar, men det är svårt att skriva om den på ett vettigt sätt.

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte länka till er alla igen, men det gör jag inte förrän den 31:e.

  SvaraRadera
 3. Jag håller fortfarande på med Blindheten, jag blir så förbannad när jag läser den så jag kan inte läsa så mycket i taget. =)

  SvaraRadera
 4. Förstår precis Martina, och tycker att det är ett gott betyg. Jag var rasande när jag läste Onåd.

  SvaraRadera