tisdag 15 december 2009

Julklappstips för pocketälskaren

Spänning eller kärlek i pocketform handlar det här inlägget om. Utmärkande för de här böckerna är att texterna är lättlästa, samtidigt som språket håller hög klass.


Parfymen av Patrick Süskind.

Den nyfödde föräldralöse Grenouille saknar kroppslukt och det skrämmer alla i omgivningen. Han växer upp ensam, i en kärlekslös miljö och överlever endast för att han kan kapsla in sig, likt en fästing. Han har dock världens finaste luktsinne och är besatt av dofter. Den mest fantastiska doft han känt kommer från en ung kvinna. Spännande handling och historielektion.


En helt annan historia av Håkan Nesser.

Ett antal svenska turister umgås under några veckor i Finistère en sommar i början av 2000-talet. Fem år senare börjar någon döda dem, en efter en, men först sedan kriminalinspektör Gunnar Barbarotti i Kymlinge brevledes förvarnats om morden. Spännande, gåtfull intrig, en oväntad upplösning och ett fullödigt, lekfullt språk. Nesser är vår deckarkung!


Den som älskar något annat av Karin Fossum.

En pojke försvinner och återfinnes mördad. Poliserna Sejer och Skarre påbörjar en utredning som kommer att ställa höga krav på dem att försöka förstå pedofilins natur. Detta är mycket mer än en "vanlig" deckare, Fossums porträtt av offer, gärningsmän och anhöriga är nyanserade, intressanta och engagerande. Romanen är mycket välskriven och engagerande.


Guernseys litteratur- och ... av Mary Ann Shaffer.

Författarinnan Juliet Ashton kommer i kontakt med en man från Guernsey, som brevledes börjar berätta för henne hur öns litteratursällskap bildades under den tyska ockupationen. Fram växer berättelser om litteraturens betydelse, om vänskap och kärlek. Romanen skildrar fint hur människor sluter sig samman till stöd för varandra under påfrestningar.


Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro.

Denna novellsamling innehåller nio noveller som handlar om kvinnors liv, deras drömmar, förhoppningar och sorger. Novellerna sätter relationer i fokus och gestaltar hur kvinnornas val påverkar livets gång. Tonfallet präglas av svårgripbar melankoli, stor närhet och realism. Tempot är lite dröjande och språket precist. Novellerna speglar det oförutsägbara, det mänskliga.


Ett amatöräktenskap av Anne Tyler.

Ett amatöräktenskap är ett mycket fängslande familjedrama, vars centrala fokus är ett 30-årigt äktenskap. Paret är oerhört omaka och deras svårigheter att förstå varandra och handskas med sina konflikter innebär stora påfrestningar för barnen i familjen. Detaljerade personbeskrivningar av lätt excentriska individer gör denna roman mycket läsvärd.


När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall

Då flickan med det enkla ursprunget, Hilma, gifter sig med läroverksadjunkten Sigfrid vet hon inte att han bär på en allvarlig sinnessjukdom. Trots detta blir äktenskapet kärleksfullt på sitt eget vis. Det här är en oerhört vacker, gripande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts. Det här är en av de allra bästa böcker jag läst! Rekommenderas!


På Chesil Beach av Ian McEwan

Detta en helt underbar kortroman om två unga människor som står inför ödesdigra val. Edward och Florence har just gift sig och ska fira sin bröllopsnatt på ett litet hotell vid Chesil Beach i Dorset. De är båda nervösa inför den sexuella föreningen och har stora svårigheter att kommunicera med varandra. Språket är fantastiskt och boken är av sträckläsningskaraktär.


Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok... av Xiaolu Guo

Den unga Zhuang, från kinesiska landsbygden, kommer till London för att studera engelska. Med ett lexikon i handen försöker hon orientera sig i det främmande landet samtidigt som hon antecknar allt hon lär sig. Snart träffar hon en man... Detta är en lättsam, humoristisk beskrivning av kulturkrockar och en vacker, sorglig berättelse om kärlek.

3 kommentarer:

 1. Jag har redan Parfymen och Gurneys potatisskalpaj. Ska passa på å läsa dem i jul =)

  SvaraRadera
 2. Å, jag vet inte om jag hinner med mer inspiration... ;)

  Engelsk-kinesisk har jag ju redan läst, som tur är. Guernseys ligger i hyllan och väntar och Den som älskar och Chesil beach bara måste jag ju läsa. Någon gång. ;)

  SvaraRadera
 3. Det bli bra julläsning Fia :-)

  Och När man skjuter arbetare, Annelie, den är topp 5 för mig i år. kanske t o m ännu bättre.

  SvaraRadera