onsdag 9 december 2009

Julklappstips för icke-läsaren

Det finns människor som inte sitter med näsan i en bok så fort de får en stund över. De här människorna ägnar sig ofta åt andra saker som t ex handarbete och pyssel med datorn. Man kan dock ofta med fördel köpa böcker i julklapp även till den här avarten, bara man försöker anpassa böckernas innehåll en smula. Här kommer några förslag på böcker som kan vara av intresse för människor som egentligen inte läser.


Virka amigurumi : söta små glädjespridare av Mia Bengtsson.

Amigurumi kommer från japanskan och betyder ungefär virkat mjukdjur. I Virka amigurumi finns något för alla, både erfarna virkexperter och nybörjarvirkare. Mönstren i boken går från väldigt lätta till mer avancerade och för den oerfarne finns också en virkskola. Motiven spänner över alltifrån djur och frukter till fantasifigurer och människor, alla gjorda i den klassiska japanska amigurumistilen. Prisvärd, lätta beskrivningar, bra och fina bilder och en stor inspirationskälla, är omdömen från några "läsare".


Att överleva dagen : om fåglars sinnen och anpassningsförmåga av Brutus Östling.

I en dikt berättar Werner Aspenström om den sällsynta gråsparven som har ett stort projekt på gång, nämligen att överleva dagen och sedan natten, därpå ytterligare en dag. För de flesta fåglar ter sig tillvaron just sådan. Brutus Östlings bilder och fotoböcker har lovordats av kritiker och nått en bred publik, både i Sverige och utomlands. Den här gången har Brutus Östling breddat ämnet till att omfatta även en del andra djur. I centrum för boken står våra fåglars fantastiska förmåga att anpassa sig till de mest skilda miljöer och betingelser. Augustvinnare, 2009!


Tusen svenska klassiker : böcker filmer skivor tv-program från 1956 till i dag av Björn Nordström, Jan Gradvall, Ulf Nordström, Annina Rabe.

Den ultimata listboken - om tusen populära, hyllade eller kultstämplade verk med startpunkt vid tv:s födelse 1956: från "Hemma med Ria Wägner via Vilse i pannkakan till Lasermannen, från Owe Thörnqvist via Hoola Bandoola Band till Amy Diamond, från Det sjunde inseglet via Göta kanal till De ofrivilliga, från Vilhelm Moberg till Stieg Larsson. En underbar blandning av böcker, filmer, skivor och tv-program som speglat, definierat och format det moderna Sverige. Lika mycket en nostalgitripp som en modern kulturhistoria. Rikt illustrerad, snyggt formgiven, och med välskrivna, roliga, överraskande och skarpa texter.


Jul med Ernst : mat blommor & fix av Ernst Kirchsteiger, Mia Gahne.

I Jul med Ernst får vi följa Sveriges mest barfota inredare när han drar på sig storstövlarna och jular till det på sitt eget vis. Ernst går sin egen väg oavsett om han binder granriskransar, bakar pepparkakor eller arrangerar hyacinter. Ledstjärnan i hans vision om den perfekta julen stavas familjemys, lugn och avskalad enkelhet. Ernst bjuder i den här vackra boken med julröd linnerygg på sina bästa julrecept, såväl egna kreationer som gamla traditionella familjerecept. Dessutom visar han smarta fix med små medel alltifrån girlanger till ljuslyktor. Men ingen jul utan blommor. Ernst älskar blommor och han visar oss vägen till enkla blomsterarrangemang där färgerna och formerna får styra.


Shopping i Peking : en guide för Pekingresenären och för alla andra Kinaintresserade av Kjell Andersson.

En nyskriven reseguide som vägleder Kinaresenären hela vägen från att tanken på en Kinaresa kommer upp tills att resan är genomförd! Boken behandlar det mesta som rör förberedelser inför resan, goda råd om köp av resan, lämplig årstid, reseapotek, klädsel och reskassa. Raka handfasta råd som sparar mycket tid och är en god start för en lyckad resa. Väl på plats i Peking är boken närmast att betrakta som ovärderlig, den ger svar på massor av frågor som du kanske inte ens ställer förrän du hamnar i den aktuella situationen! Sammanfattningsvis är Shopping i Peking en god ledsagare både före och under er Kinaresa.


Stila med CSS - En guide för designers av Charles Wyke-Smith.

Ett hett ämne idag - Cascading Style Sheets, eller CSS, en webbstandardbaserad teknik som används för att få större kontroll över en webbsidas layout och som gör det möjligt för en webbdesigner att skapa webbplatser på ett effektivt och flexibelt sätt. Den här boken presenterar först teorin bakom CSS och reglerna som styr dess syntax. Därefter visar den steg för steg hur du skapar praktiska layouter som du kan anpassa för egna projekt. Även du som testat CSS tidigare får möjlighet att lära dig en hel del nya tricks och genvägar.

4 kommentarer:

 1. Amigurumi-boken står faktiskt överst på min önskelista. Jag längtar efter lite skapande arbete.

  SvaraRadera
 2. Amigurumiboken är riktigt fin, den. Tyvärr norpar den tid från oss som väldigt gärna vill läsa skönlitteratur också. ;)

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Jag håller mig långt från amigurumiboken jag, har inte tid med fler hobbies. Med boken om CSS verkar fin...

  SvaraRadera
 4. Pekingboken finns ju hos mig:)!
  Kul att du tog med den!

  SvaraRadera