tisdag 15 december 2009

Sagolik jul

Sagolik jul - en antologi, utgiven av Rabén & Sjögren, 2009.

I Sagolik jul finns något som passar de flesta i familjen. Den innehåller fina julberättelser, recept på smarrigt julgodis, texter till våra käraste julsånger och pysseltips. Boken innehåller sex längre berättelser: Labans och Labolinas jul, Jul i Bullerbyn, Familjen Nalle firar jul, Babar och jultomten, Ruben och Vi har så roligt när vi har jul (Lotta på Bråkmakargatan). I Laban och Labolinas jul (Inger och Lasse Sandberg) kommer inte mindre än tre tomtar med paket till Labolina. I Bullerbyn (Astrid Lindgren och Ilon Wikland) har alla roligt när det är jul. Hos Nallefamiljen (Arne Norlin och Mati Lepp) får tomten en puss i smyg. Babar (Jean de Brunhoff) träffar jultomten och får en egen tomtedräkt. Ruben (Viveca Lärn och Olof Landström) och hans fru Hosianna åker till Kanarieöarna medan Lotta på Bråkmakargatan (Astrid Lindgren och Ilon Wikland) har en vit, snöig jul.

Den här boken har en väl utvald samling av juliga berättelser, som passar barn i ålder 3-6 år. Dottern på fyra år tycker mycket om alla berättelserna, favoriten är Bullerbyn. Sammantaget är dottern mycket förtjust i boken, hon har bestämt slagit fast att det är en "blandbok". Det har varit lagom att läsa en berättelse och sjunga någon av sångerna varje kväll och boken räckte därmed nästan en hel vecka. Man får mycket jul för pengarna, tycker den ekonomiskt sinnade mamman. Blandningen av traditionella, stämningsfyllda berättelser och moderna, lite mer humoristiska är perfekt.

En del av sångerna har fått moderna illustrationer, som ger dem ett extra lyft. Här kan vi se Nu har vi ljus här i vårt hus med en rolig illustration av Gunilla Kvarnström. Även Rut, Knut och Tjut av Stina Wirsén ses virvla runt en skral gran i Ritch, ratch, filibom-bom-bom.

2 kommentarer: