onsdag 2 december 2009

Bokfrågornas ABC - B

Här kommer andra bokstaven i Lilla Os Bokfrågeutmaning.

Bokstaven B:

1. B som är böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga?

Jag köper massor av böcker, både nya och begagnade. Dessutom får jag många fina recensionsböcker. Jag lånar också mycket på biblioteket, framför allt ljudböcker. Det finns många böcker jag vill äga...

2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst.

Jag har läst Milleniumtrilogin och tycker att den är riktigt dålig. Personbeskrivningarna saknar psykologisk trovärdighet och i stället för en välgenomtänkt intrig kryddas berättelsen med sex och sadism. Det är ingen hejd på alla knep författaren tagit till får att fånga läsarnas intresse. Här finns "fascinerande" ämnen som sadistiska våldtäkter, fadermord och att bli levande begravd. Hade fler böcker skrivits hade vi säkert fått med även incest och kannibalism. När Paulo Roberto dyker upp blir berättelsen närmast en parodi på sig själv.

3. A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker.

Ja, det finns bättre och sämre litteratur. God litteratur karaktäriseras av nyanserade, trovärdiga personbeskrivningar, en logisk intrig och ett språk som passar berättelsen. Själv tycker jag dessutom att berättarglädje krävs för att jag ska uppskatta böckerna. Dålig litteratur har platta, ytliga personbeskrivningar och ofta ett torftigt språk.

4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon?

Nej, jag läser inte renodlade biografier, har alltid varit mer intresserad av det fiktiva. Känner inget större intresse för "fejkbiografier" heller.

4 kommentarer:

 1. Jag gör ett nytt försök, igår kom kommentaren tydligen inte fram...

  Jag gillar din definition av god resp. dålig litteratur. Den rimmar precis med hur jag tänker, men inte kommer på att skriva. Därför blir jag så glad när någon annan kan sätt ord på hur jag tänker :-).
  Men en fundering... är god lika med fin?

  SvaraRadera
 2. Och nu dök gårdagens kommentar upp! Jag ber om ursäkt för upprepningen...

  SvaraRadera
 3. Blogger krånglar visst lite med dig. Jag tycker inte riktigt man kan prata om fin litteratur eftersom motsatsen väl då blir ful? När man pratar om fin litteratur tänker jag ofta på överklassens uttal med ett vasst f och ett lång i, dvs fiiin = märkvärdig. Jag använder hellre begrepp som god eller bra litteratur.

  SvaraRadera
 4. Håller med om att det är en bra definition, men det är helt klart svårt att definiera. Just karaktärerna tycker jag är grymt viktiga för att läsningen ska kännas meningsfull. Språket måste också tilltala mig. Det är dock en väldigt subektiv definition av god litteratur.

  SvaraRadera