tisdag 7 juli 2009

Månadssummering - Juni

Eftersom både Brott och straff och En berättelse om kärlek och mörker är omfattande till sidantalet, blev det inte så många böcker lästa under juni.


En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz

Denna storslagna roman handlar om det judiska folkets historia, landet Israels födelse och en stor författares barndom. I brytpunkten mellan landets födelse och moderns död står en liten grabb och observerar och försöker förstå. Boken skildrar författarens ursprung, Israels smärtsamma tillblivelse och dagens politiska situation i området.


Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde

Om samhällets ytlighet och vurm för skönhet och ungdom handlar denna klassiker. Den unge, naive Dorian får sitt porträtt målat av konstnären Basil Hallward och i målarens hem lär han känna den dekadente Lord Henry. När Dorian blir medveten om sin skönhet, önskar han hett att få behålla den. Efterhand märker Dorian att hans önskan uppfyllts.


Berättelse om herr Roos av Håkan Nesser

Ante Valdemar Roos, en medelålders tämligen tråkig, asocial person, gör det vi alla drömmer om; han vinner stort på tipset. Valdemar bestämmer sig för att leva dubbelliv och köper ett torp i skogen utan hustruns vetskap. Anna, en ung flicka på glid, rymmer från ett behandlingshem och söker skydd i Valdemars torp. En ovanlig vänskap utvecklas.


Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz

Midaqq-gränden är en mustig skröna, fylld av ett sammelsurium av udda karaktärer, livsavgörande handlingar och passionerade känslor. Här finns kärlek, hat, ömhet, svek, vänskap och död inbäddat i kryddiga dofter och uttryckt med ett slingrande detaljerat, religiöst smyckat språk. Romanen är realistisk i sin beskrivning av fattigdom och elände.


Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Brott och straff handlar om Raskolnikov, en fattig före detta student, som planerar och genomför ett mord på en avskyvärd pantlånerska. Efter mordet drabbas Raskolnikov av förvirring och ånger, han pendlar mellan megalomani och melankoli. Romanen är en mycket intressant psykologisk studie, som känns förvånansvärt nutida.

3 kommentarer:

 1. Syntes du har fått gjort unna en god del lesing i løpet av juni jeg :)

  Jeg har ikke lest noen av bøkene men jeg har Brott och straff liggende på lydbok.

  SvaraRadera
 2. Du er da en storleser, Lyran, etter mine mål. Og Forbrytelse og straff er jo ingen lettvekter, akkurat. Men veldig bra! Middaq-smuget ble jeg veldig fascinert av da jeg leste den tidlig på 90-tallet. Derfor leste jeg også Kairo-trilogien av samme forfatter. Den kan anbefales den også. Min juni-liste består av Anna Karenina - og jeg er ikke ferdig ennå!

  Ha en fortsatt god sommer!

  SvaraRadera
 3. Jo Brott och straff tog lite tid, jag lyssnade på den Ladybug.

  Jag blev förvånad över att jag tyckte så mycket om Midaqq-gränden och har också lust att läsa mer om Kairo. Men Anna Karenina får vänta tills nästa år.

  SvaraRadera