torsdag 30 juli 2009

Regnbågsböcker

Inspirerad av veckans Pridefestival väljer Snowflake att ha en regnbågsfärgad utmaning. För min del fanns inte mycket att välja på i bokhyllan, så jag fick lov att tänja på gränserna något.

Både Oscar Wildes och Virginia Woolfs böcker finns med p g a författarnas sexuella läggning. Åtminstone finns inget HBTQ-tema i Dorian Grays porträtt, vad jag kan minnas. Mrs Dalloway har jag ännu inte läst, så där kan jag inte uttala mig. I Émile Ajars (Romain Garys) underbara Med livet framför sej finns en mycket omtänksam och generös transvestit Lola, som varit boxare i Senegal. I Midaqq-gränden av Mahfouz skildras homofobi. Egalias döttrar av Gerd Brantenberg är en helt underbar parodi. Här skildras kampen för att alla människor ska respekteras, oavsett kön. Jeanete Wintersons Det finns annan frukt än apelsiner har jag köpt p g a dess homosexuella vinkling. Jag har ännu inte läst den, men tycker att den verkar vara mycket intressant.Läs andra bloggares inlägg om

4 kommentarer:

 1. Sedär, där kom apelsinerna! Vad bra. Det mest intressanta i den tycker jag är hennes uppväxt i en kristen församling, närmast en sekt, och hur JW lärs upp till att bära vittnesmål vilket hon gör med den äran.

  SvaraRadera
 2. Åh, Egalia. Underbara lilla bok! Jag baserade faktiskt min c-uppsats på just Egalias döttrar och måste säga att det var ett fantastiskt roligt projekt.

  Sen blir jag ju lite tokig på att jag aldrig kommer till skott med Jeanette Winterson, jag vill verkligen bekanta mig med henne!

  SvaraRadera
 3. Men Dorian Gray är ju så full av homoerotiska vibbar att man nästan rodnar! Jag satt precis och beklagade min över att jag inte har några regnbågsböcker att skryta med under Pride-veckan när du nu påminde mig. Tackar!

  SvaraRadera
 4. Jag ser verkligen fram emot att läsa JWs roman.

  Håg håller med till fullo, har läst Egalias döttrar ett par tre ggr och närmast älskar den.

  Hehe, det krävs lite mer än vibbar för att jag ska rodna :-D

  SvaraRadera