tisdag 28 juli 2009

Självbiografier

Jag har emellanåt läst om de senaste årets populära biografier över stora män, men inte känt mig särskilt lockad att läsa dem. Biografier och självbiografier är inget för mig bestämde jag. Men nu när jag läser Mig äger ingen, inser jag att detta ju är en självbiografi, och en självbiografi jag tycker om. Det finns en uppenbar skillnad mellan den biografiska genren och BOATS-genren, men jag kan inte beskriva/förklara den. Kan någon hjälpa till?

Ju mer jag funderade över självbiografier, desto fler insåg jag att jag läst en del. Men flera av dem tycks mer vara romaner med självbiografiskt innehåll som t ex Nässlorna blomma och Gäst hos verkligheten. Hur definierar man vad som är en självbiografi inom litteraturvetenskapen?

Jag tar gärna emot tips på intressanta biografier/självbiografier!

13 kommentarer:

  1. Hva menes med "BOATS-genren" ?

    SvaraRadera
  2. Eg overhøyrde ein diskusjon mellom to litteraturvitarar ein gong, om Tarjei Vesaas sin Båten om kvelden (ei veldig vakker bok, forresten!). Den fenomenologisk orienterte forskaren såg på dette som ein sjølvbiografi, men med sterke poetiske og romannære trekk, medan den dekonstruktivistisk orienterte forskaren såg på boka som ein roman med biografiske element innebakt. Så kor går grensa?

    Det er kanskje vel så interessant å sjå på korleis ein som lesar oppfatter bøker når dei er beskrive som biografi kontra roman. Kva godtek vi av ein roman som vi ikkje godtek av ein biografi? (Nå får eg litt assosiasjonar til debatten om Kjartan Fløgstad si siste bok og grensene mellom sakprosa og roman)

    SvaraRadera
  3. Eg må forresten bare legge til at Selma Lønning Aarøs En rekke avbrutte forsøk er ei utruleg morsom problematisering av akkurat dette.

    SvaraRadera
  4. BOATS (based on a true story) tycks vara ganska bristfälligt skrivna sentimentala historier.

    Ja, jag misstänkte väl att det även inom litteraturvetenskapen fanns rivaliserande synsätt *suck* Tack för info och tips Bai.

    SvaraRadera
  5. Det er mengder av gode biografier på markedet, og enda flere av den tvilsomme sorten. Du kan trygt styre unna de med "Min venn ..." i tittelen!
    En av de beste dikterbiografiene jeg noensinne har lest, er "August Strindberg" av Olof Lagercrantz.
    To andre gode er: "Under gullregnen" og "Regbuen" av Marie Hamsun, - om samlivet med Knut. Fruen kunne virkelig skrive!

    SvaraRadera
  6. Olof Lagercrantz sin Strindberg-biografi er veldig god, det er eg enig i.

    Elles er det vel gjerne slik, Lyran, at det ikkje finnest så mange absolutte svar innafor litteraturvitskapen. Det er vanskeleg å trekke absolutte sjangergrenser. Og det er kanskje noko av det som gjer faget så spennande å studere, også.

    SvaraRadera
  7. Tack för tipsen Dipsolitteraten!

    Ja, visst är det utrymmet för tolkningar som gör en vetenskap intressant i grunden. Men eftersom mitt område (psykologin) är så fyllt av strider om synsätt önskar jag ibland, medvetet naivt, att studera en exakt vetenskap :-)

    SvaraRadera
  8. Kanske dags för lite mattestudier, Lyran?! :-)

    Vad gäller tips på intressanta självbiografier, läste jag Barack Obamas Min far hade en dröm tidigare i somras och kan verkligen rekommendera den. Som du säkert hört på annat håll, är den skriven innan han riktigt gav sig in i politiken, så det känns som den sluppit redigeras av "spin doctors". Förutom yttre händelser, beskriver den till stora delar Obamas inre resa till personlig mognad och insikt om vem han är och hur han vill leva sitt liv. Fantastiskt att få ta del av den typen av reflektioner från världens för tillfället mäktigaste man. Boken ger också intressanta bilder av livet i USA och hur rasproblematiken lever kvar. Den låter en förstå hur verkligt STORT det är att en svart man valts till landets president.

    Att han dessutom kan skriva gör ju inte saken sämre...

    Har sett att Åhléns rear ut boken i storpocketformat för tillfället. Kan kanske vara värt att spana in om det betyder att texten är satt i läsvänligt format?

    SvaraRadera
  9. Mmmm, matte har jag länge velat studera. Men jag ger mig katten på att den inte är exakt den heller. Tack för tipset Titti, ska ta mig en tur till Åhléns.

    SvaraRadera
  10. Jeg kom på en spesiell selvbiografi. Og det av en skjønnlitterær forfatter tilogmed. På norsk heter den "En helt alminnelig mann" av Georges Simenon.
    Jeg vet jo ikke hva den er kalles på svensk. Men det finner du ut, siden Simenon bare skrev én selvbiografi. Anbefales. (Simenon var selvsagt ikke helt alminnelig!)

    SvaraRadera
  11. Tack, jag har inte läst ngt av Simenon, skall leta efter självbiografin.

    SvaraRadera
  12. kvinna i Egypten av Jehan Sadat. Fantastisk skildring om hennes liv med Anwar Sadat, egyptens president som blev mördad 1981. kan varmt rekomenderas!

    SvaraRadera