måndag 13 juli 2009

Ljudböcker och uppläsare

Så viktigt det är med rätt uppläsare av ljudböcker. Bäst tycker jag att det är med professionella skådespelare som uppläsare; favoriten är Krister Henriksson, tätt följd av Tomas Bolme. Men även författaruppläsningar kan vara riktigt bra. Håkan Nesser känns t ex helt rätt som uppläsare av sina böcker.

De senaste dagarna har jag lyssnat på Torgny Lindgrens uppläsning av Ormens väg på hälleberget. Efter lite svårigheter med dialekten i början, vande jag mig och tyckte att rösten verkligen tillförde berättelsen en extra dimension. Nu har jag börjat lyssna på Björn Ranelids Bär ditt barn som den sista droppen vatten, och det går tyvärr bara inte. Jag är inte så säker på att Ranelid är för mig överhuvudtaget, och en författaruppläsning är helt utesluten. Ibland är det verkligen synd att man inte använder sig av de fantastiska uppläsare som finns.

4 kommentarer:

 1. Å, Torgny Lindgrens röst! Jag lyssnade på Dorés bibel tidigare i vår och där tillförde uppläsningen ovanligt mycket. Dels fick jag den rätta dialekten, som jag omöjligt skulle kunna tänka fram själv, dels är själva boken skriven som en inläsning av en icke skrivkunnig person och då passade det ännu bättre att lyssna på den. Just nu läser jag just Ormens väg på hälleberget, som vanlig bok, och då följer Lindgrens röst från Dorés bibel med även i denna berätelse. Underbart!

  I öronen har jag i stället Sven Wollter som läser Glöd, på din rekommendation. Gillar den verkligen, och Wollter är en lysande uppläsare. Men jag håller med om att vissa uppläsningar helt enkelt inte funkar.

  SvaraRadera
 2. Så roligt att du läser Glöd! Där kan man verkligen tala pm perfekt matchning mellan bok och uppläsare.

  SvaraRadera
 3. Är inte Ranelid en typisk "antingen älskar man eller hatar man"? Jag har dessutom som gedigen skåning SÅ svårt för den där uppsvenskan med skånsk intonation, hos Ranelid eller vem det vara må. Aldrig att jag skulle välja en författarinläsning. Inte en bok av honom heller. Jag gillade visserligen den självbiografiska rätt bra men det blir ingen mera. Det finns så mycket annat att läsa.

  Torgny Lindgren är ju fantastisk som uppläsare. Och har man hört en eller två böcker av honom så hör man, tycker jag, hans röst när man läser själv också.

  SvaraRadera
 4. Jag tänkte att jag skulle ge Ranelid en chans i alla fall, men det får bli i vanlig läsversion.

  SvaraRadera