måndag 6 juli 2009

Tematrio - USA

Det har blivit tradition att välja teman utifrån Nationaldagar och eftersom det nyligen firats 4th of July kan ni nog gissa temat. Att välja bland USA:s alla författare är inte lätt, men det är vad ni får i uppgift att göra.

Berätta om tre romaner/texter skrivna av författare från USA!

1. Borta med vinden av Margaret Mitchell. Ja, det är den bok som mest symboliserar USA för mig. Krig, drama, enfald, ytlig självupptagenhet, vänskap och generositet är USA för mig. Jag har läst den gamla översättningen av Borta med vinden ett par gånger och jag har naturligtvis sett filmen otaliga gånger. Jag har också läst någonstans att Borta med vinden inte klassas som en klassiker, men jag förstår inte varför.

2. Jag tar med Öster om Eden i var och varannan Tematrio, men jag kan inte utelämna den denna vecka. John Steinbecks släktsaga handlar om två familjer, vars öden griper in i varandra under flera generationer. Det här är en hisnande episk berättelse om kärlek och hat, om gott och ont. Genom berättelsen löper som en röd tråd författarens tankar om människans fria vilja.

3. Den gamle och havet av Ernest Hemingway är också en bok som måste in på denna lista. Jag är ett stort fan av Hemingways isbergsteknik och uppskattar att författaren visar tilltro till läsarens förmåga att förstå en del själv. Den gamle och havet är en enkel, men samtidigt storslagen berättelse. Språket är stramt och återhållsamt, samtidigt som det uttrycker stor ömhet. Det här är en tidlös, dramatisk berättelse om människans vilja att överleva.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

19 kommentarer:

 1. Nu är det svalare ute så nu har min hjärna börjat fungera igen. Snart ska också mina juni-recensioner för Jorden-runt vara klara. Här är min tema-trio till att börja med: http://lyrannobel.blogspot.com/2009/07/tematrio-usa.html

  SvaraRadera
 2. Jag har skrivit om tre böcker nu på min blogg.

  Jag har inte gjort någon mellanösternsammanfattning eftersom jag bara läst en bok - Sharon och min svärmor - men jag har förstås skrivit om den, och det har jag gjort här:
  http://mikaelastigsdotter.blogspot.com/2009/06/sharon-och-min-svarmor-dagbok-fran.html

  SvaraRadera
 3. Dom är inspirerande, dina tematrior. Nu stal du Steinbeck från mig, så jag fick föreslå tre andra författare. Här finns dom:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogg.se/2009/july/under-stjarnbaneret.html

  SvaraRadera
 4. Lyran, vilka bra titlar du fick ihop. Jag har också lagt upp en trio, som nog är ganska typisk för min USA-läsning. NY, landsbygd och medelklassliv.

  SvaraRadera
 5. Oj, jag tänkte att det skulle bli lätt men det visade sig bli väldigt svårt. Alla författare jag gillar antingen bor eller föddes i England, och det är ju lite fusk. Så jag gör ingen tematrio den här veckan (:

  SvaraRadera
 6. Svårt att välja bland alla fantastiska författare... Läser väldigt mycket amerikanskt! Här ligger min lista: http://textapp.blogspot.com/2009/07/tematrio-usa.html

  SvaraRadera
 7. Har gjort en tematrio! Svårt med urvalet.

  http://lillao.blogg.se/2009/july/tematrio-usa.html

  SvaraRadera
 8. Svårt att välja bok så jag fick gå på författare. Mitt inlägg blev till slut färdigt och här har jag lyft fram böckerna i genren fantasy.
  http://itsread.wordpress.com/2009/07/07/tematrio-usa/

  SvaraRadera
 9. Min tematrio är också klar. Jag ville gärna ha med Steinbeck, men tror att jag har skrivit om honom i en annan tematrio, så jag fick komma på nåt annat. Det var inte så svårt :-)

  SvaraRadera
 10. nu är jag färdig, kom och titta! :)

  SvaraRadera
 11. Det här var klurigt. Jag läser nog relativt mycket amerikansk litteratur, men kan inte påstå att det är särskilt mycket av den som hamnar på toppen-toppen-listan. För att gallra lite gör jag ett tema-i-temat igen och väljer tre favoriter bland dem som vunnit Pulitzerpriset:

  1 - 1994 vann Annie Proulx med The Shipping News. En mycket läsvärd bok, som också blev en vacker film i händerna på vår egen Lasse Hallström. (Med Julianne Moore i en av de ledande rollerna.)

  2 - 1999 vann Michael Cunningham med The Hours. En fantastiskt bra bok, som blev en helt OK film. (Med Julianne Moore i en av rollerna igen!)

  3 - 2003 vann Jeffrey Eugenides med Middlesex. En fantastisk familjekrönika. Vad jag vet har den inte filmats än. Undrar vilken roll Julianne Moore skulle kunna tänkas få?

  Bubblare den här gången är Jhumpa Lahiri med Den indiske tolken och Junot Diaz med The Brief Wondrous Life of Oscar Wao.

  SvaraRadera
 12. Nu finns min tematrio uppe i bloggen:
  http://evilkitten.blogg.se/bok/2009/july/tematrio-usa.html

  SvaraRadera
 13. Cunningham och Eugenides har jag tittat intresserat på tidigare Titti.

  För övrigt är det slående hur mkt amerikansk bra litteraur det finns när man läser alla svar.

  SvaraRadera
 14. Jag har tittat lite bakåt i tiden när jag satt samman min tematrio

  SvaraRadera
 15. Tycker också mycket om Hemingway. Läste "Den gamle och havet" , senare läste jag den på engelska och den blev ÄNNU bättre!Jag vill inte verk snobbish, men så var det :-)

  SvaraRadera
 16. Hej! Nu har jag klurat lite och valt min trio. Välkommen att kika in!

  SvaraRadera