onsdag 15 juli 2009

Ny bladvändare

Återigen har jag hittat en bladvändare; även om detta epitet kanske inte är helt korrekt då jag lyssnar på romanen. Jag har nu lyssnat på 1 av 9 CD-skivor och är helt uppslukad. Vet inte riktigt vad en skiva kan tänkas motsvara i sidantal, men i den här boken blev jag fast redan efter några meningar. Boken jag pratar om är Parfymen av Patrick Süskind. Språket är distinkt, miljöskildringarna är måleriska (eller doftrika, skulle man kanske säga) och personbeskrivningarna är intressanta. Jag kan till och med tänkas köpa tanken att barn föds onda, vilket jag definitivt inte gör i verkligheten! Mina erfarenheter av arbetet som barnpsykolog hindrar mig alltid annars när barn beskrivs som medfött onda, men i Parfymen skapar miljön förutsättningar att tro på det man annars vet är fantasi. Det är precis som med sagor; så fort man läst meningen "Det var en gång" försätts man i ett sinnestillstånd där allt är möjligt. (Det var den dimensionen jag saknade i Doris Lessings berättelser om Ben). Uppläsaren Anders Ekborg gör en helt fantastisk framställning, han läser inlevelsefullt utan att överdramatisera. Hoppas nu att boken fortsätter så här bra.

6 kommentarer:

 1. Nu vet jag inte om det är själva uppläsningen som gör att du gillar boken, eller om det är historien som sådan. Men gillar du den här så är chansen stor att du också gillar Den sinnrika smärtan av Andrew Miller. Den handlar om en pojke som föds utan fysisk känsla.
  Jag har sett Parfymen på film, helt fantastiskt bra!

  SvaraRadera
 2. Jeg visste du kom til å like Parfymen! Det var da enda godt at oppleseren var bra, for det hadde vært tragisk om en dårlig oppleser ødela opplevelsen.
  Men jeg tror ikke hovedpersonen er "ond". Han er hverken sadistisk eller beregnende, men følger simpelthen sin natur.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker om historien PBL, men kanske mest för att jag finner den "sagolik". Jag ska kolla ditt förslag, men misstänker att den kanske är för realistisk för mig.

  Intressant distinktion Dipsolitteraten. Så här långt i boken har pojken beskrivits som ond av de som möter honom. Jag vet ju inte riktigt vad som kommer att hända, men har ju ändå förstått att pojken kommer att döda. Men det är som du säger skillnad på att vara ond, och på att följa sin natur.

  SvaraRadera
 4. Den sinnrika smärtan kändes lite som en saga också.

  Jag håller med dig Dipsolitteraten. Jag ska inte gå händelserna i förväg, men man förstår ändå motivet till varför han gör "onda" ting. Återkommer när du lyssnat klart.

  SvaraRadera
 5. Även Den vidunderliga kärlekens historia är ett tips för den som gillar den här sortens böcker.

  Hm, ja vad ondska är eller inte är, är inte helt enkelt. Och den här fantastiska fantastiska boken får en at fundera. Är ondska något som finns i sig självt eller är det något som skapas utifrån konsekvenser vissa handlingar får?

  Åh vad jag också vill ha Parfymen på ljudbok!

  Lyran - du kanske redan har sett det men jag tänkte ändå tipsa dig om min ljudboksutlottning, ifall du missat den. Du som gillar ljudböcker tänker jag.
  Den finns på min blogg.

  SvaraRadera
 6. Ja, ondska har jag ägnat en hel del tid åt att fundera över. Krävs det ont uppsåt för att något ska vara ont? Finns ondska i någon form utanför människan? Frågorna tål att tänkas över lite till för min del.

  Tack för ljudbokstipset, ska kolla in din blogg :-)

  SvaraRadera