måndag 13 juli 2009

Tematrio - Frankrike

I morgon är det dags att vifta med Trikoloren och sjunga Marseljäsen. Det finns inte så många böcker av franska författare i min bokhylla, men de som står där är av hög klass. Som vanligt väntar jag på tips från deltgarna i Tematrion.

Berätta om tre franska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare.

1. Med livet framför sej av Émile Ajar (pseudonym för Romain Gary) handlar om en pojke och hans relation till en döende mor. Här blandas djup tragik med komiska inslag på ett hjärtskärande sätt. Det är en bok om hur vänskap och kärlek uppstår på platser man inte väntar sig att finna dem. Det är också en livsbejakande bok om ett barns inneboende styrka, vilja och förmåga att tillgodogöra sig de kärlekssmulor som bjuds.

2. Främlingen av Albert Camus: "Idag dog mamma. Eller kanske igår; jag vet inte." Så inleds denna berömda kortroman, som skildrar en liknöjd ung mans närmast slumpartade väg till giljotinen. Romanen gestaltar den likgiltighet och normlöshet som präglar en ung människa, som alienerats från allt och alla, inklusive sig själv. Denna roman bör läsas och begrundas av alla.

3. Bonjour tristesse (Ett moln på min himmel) av Françoise Sagan handlar om ett sommarlov vid Rivieran. Här tillbringar den 17-åriga Cécile dagarna med att sola, bada och flirta med Cyril. Sedan modern dog har Cécile blivit faderns livskamrat. De roar sig och lever det ljuva livet. När en rival om fadern dyker upp fylls Cècile av ambivalenta känslor och utformar en intrikat och grym plan för att bli kvitt den nya kvinnan. Denna insiktsfulla och ärligt skärskådande roman skrev författaren vid 17 års ålder.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

22 kommentarer:

 1. Så där, den här veckan kom jag med i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Romain Garys självbiografiska "Löfte i gryningen" tyckte jag mycket om.
  min tematrio här.

  SvaraRadera
 3. Svårt men roligt, jag var tvungen att sno Sagan. :-)
  Camus däremot minns jag som fruktansvärd, bara ångest och distans alltihop. De franska 1950-1960-talen (tror jag det är) är helt förfärliga.

  SvaraRadera
 4. Är också svag för Gary, har iofs bara läst Löfte i gryningen och Himlens rötter. Bifogar mina favoriter och en kommentar gällande just Gary/Ajar

  SvaraRadera
 5. De två sista böckerna läste jag redan när de var ganska nyutkomna. Och minns dem fortfarande.

  Nu bor jag själv i södra Frankrike. Och vill du se "reportage" från hur nationaldagen firas här så kommer jag att lägga ut bilder på min blogg från tv-sändningarna som startar redan på morgonen.

  Om mig och mitt och mannens och hundens liv i en liten sydfransk by, långt från turistlivet, kan du läsa om på min blogg: http://sydfranskby.blogspot.com

  Din ska jag besöka lite oftare, verkar kul här!

  SvaraRadera
 6. Jag ska lämna mitt bidrag i morgon- på nationaldagen! Idag är jag helt utsjasad! Så roligt med ett franskt tema! J'aime la France!

  SvaraRadera
 7. Oj vad svårt det var den här gången. Det var knappt att jag fick ihop det men efter lite klurande så blev det i alla fall något.

  SvaraRadera
 8. Välkommen till bloggen Monet, så fina bilder du har på din. Nu blev jag ressugen :-)

  SvaraRadera
 9. En tematrio finns på bloggen! Och en utmaning tillbaka:

  http://lillao.blogg.se/2009/july/topp-5-forfattardejter.html

  SvaraRadera
 10. Och så får du gärna gå in och läsa på min blogg www.lindbompafranska.se
  man kan fira den franska nationaldagen med det också ; )
  Tomas

  SvaraRadera
 11. Vive la France!

  http://kidneybonan.wordpress.com/2009/07/13/tematrio-frankrike/

  SvaraRadera
 12. Nu är jag också klar! Insåg att trots att jag outat mig för min omgivning som halvt frankofil, så har jag läst pinsamt lite franska författare. Nu fick jag en utmaning för resten av året :-)

  SvaraRadera
 13. Her er osse min: http://sorensbogblog.blogspot.com/2009/07/bastilledagen-og-tematrio.html

  SvaraRadera
 14. Jag läste franska som B-språk: kämpigt! Ett (ganska långt) tag efter gymnasiet var jag lite sådär småambitiös med att försöka hålla någorlunda liv i mina darriga språkkunskaper och försökte nu och då läsa en eller annan fransk författare på originalspråk. Här kommer tre böcker som jag minns som ganska OK att ta sig igenom:

  1: Le Petit Prince av Antoine de Saint-Exupéry. För bara ett par år sen såg jag den som barnteater (på svenska). Väldigt vacker i båda formaten.

  2: Les Trois Mousquetaires av Alexandre Dumas. Väldigt bra som språkträning! Tillräckligt mycket av en bladvändare för att språket inte skulle bli ett hinder!

  3: La Gloire de Mon Père av Marcel Pagnol. Ja, hela den halvt självbiografiska serien, förresten. Ni har väl inte missat Jean de Florette-filmerna som bygger på de två sista delarna?

  När jag läste recensionen av Bonjour Tristesse här på bloggen blev jag faktiskt lite sugen på att testa att läsa på franska igen. Undrar om det fortfarande funkar? :-)

  SvaraRadera
 15. Det är väl i alla fall värt att testa. Min franska rostade totalt efter gymnasiet och spanskan likaså.

  SvaraRadera
 16. Hej, nu har jag också lämnat ett (pinsamt) bidrag. Jag har knappt läst några franska författare, än mindre gillat det jag läst. Det får väl bli bättring på den fronten och det här var ett gyllene tillfälle att kolla upp mer inspirerande franska författare.

  SvaraRadera
 17. Bättre sent än aldrig. Har lyckats välja ut tre franska författare ur hyllan: Denuzière, Jacg och Gavalda.
  http://itsread.wordpress.com/2009/07/15/tematrio-frankrike/

  SvaraRadera
 18. hos mig finns en något OTT tematrio, men tackar för inspirationen och kul att läsa vad du själv och alla andra skriver!

  SvaraRadera
 19. Tre nästan aktuella förslag, visserligen en dvd, finns på länken nedan.
  - håll till godo!

  http://kistalightnow.blogspot.com/2009/07/junilistan-light.html

  Hälsningar från Kistalight

  SvaraRadera