söndag 5 juli 2009

Verktygsapan

Verktygsapan av Chris Monroe, utgiven av Rabén & Sjögren, 2009.

Den lilla apan Chico Bom Bom tycker om att att laga gamla saker och bygga nya finurliga grejer åt sina vänner. Chico är mycket uppfinningsrik och till sin hjälp har han ett mycket speciellt verktygs-bälte. Det här verktygsbältet innehåller allt från vanliga skruvmejslar och filar till specialverktyg som t ex käftborttagare, morrmaskin och viftnyckel. En dag luras Chico i en fälla och blir tillfångatagen av en positivhalare från cirkusen. Som tur är har Chico sitt verktygsbälte på sig och genom klurigt och rådigt handlande lyckas han rymma.

I den här boken leks det verkligen med ord. I verktygsbältet har Chico en häftborttagare och en käftborttagare, en borrmaskin och en morrmaskin, borrar och morrar. Ibland är texten dessutom på rim:

"Han bygger en go-cart
med släpvagn för skunkar
och en ekorre-loop
som är liten, men funkar."
Illustrationerna är oerhört roliga, detaljerade och fantasifulla. Författaren har bakgrund som serietecknare och vissa delar av boken är tydligt präglade av detta sätta att berätta/illustrera.

Sammantaget är det här en närmast hysteriskt rolig bok, som kan läsas om och om igen. Man upptäcker hela tiden nya kluriga ordvändningar och små detaljer i bilderna. Dessutom kan man i boken lära sig en del om traditionella verktyg, vilket min vetgiriga dotter uppskattar. Boken passar barn i ålder 3-6 år, läs den!

2 kommentarer: